Goed Nieuws op Social Meda
Proost

Natuur

Proost! Op je eigen stukje Kornuitbos

Mijn kornuitbos? Jup. Want Kornuit (een biermerk van Grolsch) gaat zijn eigen bos bouwen en jij kan bij aankoop van een sixpack Kornuit een halve vierkante meter bos claimen en bij aankoop van een krat Kornuit een hele vierkante meter.

Duurzaam en verantwoord ondernemen

Voor Grolsch is duurzaam en verantwoord ondernemen een onlosmakelijk deel van hun bestaan. De brouwerij heeft de ambitie om in 2025 volledig CO2 neutraal te zijn en doet er alles aan om dat doel te bereiken. Zo heeft de brouwerij sinds 2005 onder andere zowel de CO2 uitstoot als het watergebruik met 30% verlaagd.

Het afvalwater wordt gezuiverd, omgezet naar biogas en vervolgens ingezet als groene energie. En daarnaast hergebruikt Grolsch per jaar 50 miljoen kilo bierbostels. De brouwerij recycled maar liefst 99,8% van haar afval.

Bovendien zet Grolsch in op circulaire verpakkingen. Neem het Kornuit krat dat volledig van consumentenafval gemaakt is. Grolsch was de eerste ter wereld die een krat op de markt bracht van 100% gerecycled plastic. Ook de plastic folie van de sixpacks is volledig gemaakt van gerecycled plastic. En dit jaar introduceerden zij de TopClip-verpakking. De sixpacks worden niet meer bij elkaar gehouden door plastic, maar door karton. Daarmee wordt een slordige 100.000 kilo aan nieuw plastic bespaart.

Het Kornuitbos. Slechts één van de vele duurzame initiatieven

Ook op andere manieren wil Grolsch/Kornuit bijdragen aan een betere en schonere wereld met minder afval:

  • Zo leveren zij aan festivals duurzame trays en drinkbekers die hergebruikt kunnen worden.
  • Er is een Kornuit zonnebril waarvan het montuur gemaakt is van ECO tarwestro.
  • Ze maken openers van gerecyclede bierfusten.
  • En vorig jaar kregen consumenten bij aanschaf van een kratje Kornuit 2 paar (zachte, comfortabele) sportsokken gemaakt van op de zeebodem achtergelaten visnetten.

En nu is daar het (toekomstige) Kornuitbos. Vanaf afgelopen week zit op alle kratten en sixpacks van Kornuit een actiecode. Deze persoonlijke code kun je op de site www.kornuitbier.nl/bos invoeren en daarmee sponsor je de aanplant van een halve (bij een sixpack) of een hele (bij een krat) vierkante meter bos. Jij kunt dus beïnvloeden hoe groot het Kornuitbos wordt. En je ontvangt je eigen, gepersonaliseerde Kornuitbos certificaat.

Foto door Tim Schramm – Unsplash

Grolsch wil met de aanleg van het ‘bierbos’ zoveel mogelijk CO2 uitstoot compenseren. Denk bijvoorbeeld aan de energie die het kost om te brouwen, maar ook aan het vervoer en hoe bier gekoeld moet worden (niks zo erg als een lauw biertje, toch?). Verder willen zij consumenten bewust maken van de noodzaak van biodiversiteit.

Het bierbos

Het Kornuitbos – of bierbos – wordt in Twente, nabij Oldenzaal, aangelegd. Er worden veel verschillende bomen en struiken geplant, zoals de wilde appel, zoete kers, zwarte els, eik, linde, meidoorn en hazelaar. Dat is niet alleen voor de diversiteit. Deze soorten zijn ook beter bestand tegen de verwachte klimaatverandering, zoals droogte en extreme neerslag. Bovendien zorgt het bos ervoor dat regenwater beter wordt vastgehouden in de grond.

En er is ook goed nieuws voor de fauna. Voor tal van vogels, insecten en kleine (zoog)dieren zal het een paradijsje op aarde worden, omdat er voldoende vrucht-en besdragende soorten zullen groeien. Wie weet wil de zeldzame juchtleerkever die na 74 jaar terug in Nederland is (en nu alleen nog in Zuid-Limburg te vinden is) zich er ook wel vestigen?

Ik zou in ieder geval zeggen: drink er lustig op los. Want hoe meer er geclaimd wordt, hoe groter het bos zal worden. Proost!

En wist je dat er nog meer bijzondere dingen gewoon te koop zijn in je lokale supermarkt? Lees: Geluk: gewoon te koop in de supermarkt.

Titelfoto door Wil Stewart – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Natuur

To Top