Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

Opsteker voor het klimaat: Rusland heeft meer bos dan gedacht

Rusland heeft meer bossen dan de officiële cijfers doen vermoeden, dat blijkt uit nieuw onderzoek. De bossen hebben een enorm potentieel voor de strijd tegen de klimaatverandering. Zagen ze soms door de bomen het bos niet meer?

Meer bomen

Sinds het einde van de Sovjetunie heeft Rusland bijna geen veranderingen in zijn bossen gemeld. Maar satellietmetingen vertellen een heel ander verhaal: de vegetatieproductiviteit, boombedekking en bovengrondse biomassa zijn in de afgelopen decennia toegenomen. 

Dat blijkt uit een analyse in Nature Scientific Reports, dat de officiële cijfers van de Russische overheid vergelijkt met teledetectiegegevens en onderzoek op het terrein om de biomassa in de Russische bossen accurater in te schatten.

Meer bos

De bevindingen geven aan dat Russische bossen in werkelijkheid een aanzienlijke hoeveelheid biomassa bij hebben gekregen, tot 40 procent meer dan de cijfers in het officiële Russische bosregister doen vermoeden. De aangroei tussen 1988 en 2014 is ruwweg even groot als de verliezen in dezelfde periode in tropische wouden.

Maar, zeggen de experten, de klimaatverandering en extreem weer zouden die toename in de komende decennia ook weer teniet kunnen doen. Ze pleiten voor een nauwe samenwerking tussen wetenschap en overheid om tot een gepast bosbeheer te komen. 

Omdat Rusland het grootste land ter wereld is, dat ook nog eens het grootste deel van het cruciale boreale woud herbergt, zijn de gevolgen voor het klimaat enorm, zegt medeauteur Florian Kraxner. “Stel je eens voor wat slechts een paar procent meer of minder kan betekenen met betrekking tot de hoeveelheid biomassa en de gevolgen daarvan voor het opslaan van CO2.”

Bron: persbureau IPS / titelfoto: Christian Buehner – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Natuur

To Top