Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

Zeldzame juchtleerkever na 74 jaar terug in Nederland

De zeldzame juchtleerkever was volgens Nature Today voor het laatst gespot in 1946 in Zuid-Limburg. Nu, 74 jaar later, is het beestje opgedoken in Kerkrade. De kever leeft in holle bomen. Zijn leefgebied is streng beschermd door de Europese Habitatrichtlijn. 

Veertien historische vindplaatsen in Nederland

Volgens Nature Today zijn er maar veertien historische vindplaatsen van de juchtleerkever bekend in ons land. Onlangs stuitten dierverzorgers per toeval op de zeldzame kever in de dierentuin GaiaZoo in Kerkrade. Ze zagen het diertje op een pad, vlak bij een holle schietwilg. In dezelfde wilg troffen ze na onderzoek nog enkele kevers aan. Ook in de omgeving is naar de zeldzame kever gezocht, maar tot nu toe zonder resultaat. Nu maar hopen dat de kevers zich driftig voortplanten.

Foto door Romi Yusardi – Unsplash (foto betreft een andere keversoort)

Waar komt de juchtleerkever ineens vandaan?

Het is mogelijk dat de soort nooit weg is geweest en in kleine groepen heeft voortbestaan. Ze kunnen generatie na generatie in dezelfde boom leven. Gaan ze wel op zoek naar een ander huis? Dan is dat meestal binnen een paar 100 meter. Maar waarom de juchtleerkever na zoveel jaar ineens weer opduikt in Zuid-Limburg, is voor experts nog een raadsel. Kijk hier voor een afbeelding van de kever.

Titelfoto: Irina Iriser – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Natuur

To Top