Goed Nieuws op Social Meda
Blije man - Andre Hunter

Leef

Geluk: gewoon te koop in de supermarkt

Het kan soms moeilijk zijn om tijdens deze pandemie de moed erin te houden. De regels zijn weer aangescherpt en dan is het ook nog zo’n druilerig weer. Een sombere stemming ligt dan al snel op de loer. Wat te doen? Hoe vind je je geluk terug? Voldoende bewegen, ontspanning zoeken, mindfulness toepassen, positief denken en proberen de zaken te relativeren: het is maar hard werken! En dat terwijl er een veel simpelere oplossing voorhanden is.

Geluksdrankje

Nee, het gaat hier niet over één of andere nieuwe, vloeibare partydrug en ook niet over dat ene drankje waarvan je zogenaamd vleugels krijgt. We hebben het over… probiotica.

Je kent het vast wel. Yakult is er bijvoorbeeld 1 van. “Huh? Dat is toch voor je darmen?” Inderdaad. Maar onderzoek toont aan dat het óók helpt tegen somberheid en negatieve gedachten.

Geluk zit in je darmen

Vlinders in je buik, onderbuikgevoelens, een knoop in je maag of je buik ergens vol van hebben. In onze spreektaal leggen we al een verband tussen onze stemming en de darmen. Maar deze nauwe verbinding is ook wetenschappelijk aangetoond.

Onze darmen en hersenen staan in direct contact met elkaar. En zodoende hebben de darmen een directe invloed op onze emoties en stemming, zo blijkt. Geluk zit dus in je buik!

Universitair docent Laura Steenbergen – verbonden aan de Universiteit van Leiden – deed in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en het AMC onderzoek naar deze darm-hersenen interactie én het effect op ons denken en welzijn.

Lachende vrouw: zo ziet geluk eruit

Foto door Lesly Juarez – Unsplash

Veelbelovende resultaten

Aan de mensen die aan haar onderzoek meededen werd gevraagd hoe zij zich voelen en hoe zij denken als zij in een sombere stemming verkeren. Nadat zij zich hadden ingeleefd, vulden zij een vragenlijst in waarin gevraagd werd naar gevoelens van hopeloosheid, perfectionisme, risicovermijding, agressie, coping (de manier waarop je met problemen en stress omgaat) en piekeren. Ook werd er gekeken naar symptomen van depressie en angst.

In de 4 opeenvolgende weken gebruikte de helft van de mensen probiotica en de andere helft niet. En wat bleek? *tromgeroffel*

Toen beide groepen nogmaals dezelfde procedure doorliepen, had de probiotica groep een lagere score op somberheid. Dit kwam doordat zij met name minder last hadden van piekergedachten. Ook hadden zij minder agressieve gedachten.

Zeker de moeite waard om eens uit te proberen, niet? Baat het niet dan schaadt het niet. En mocht je tóch last blijven houden van sombere gevoelens, zorg dan dat je de GOEDNIEUWS site regelmatig blijft bezoeken voor je dagelijkse shot positieve energie!

Titelfoto door Andre Hunter – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top