Goed Nieuws op Social Meda
De papieren wijnfles van Marqt

Slim

Primeur: een wijnfles gemaakt van papier

De biologische supermarkt Marqt is groot fan van innovatieve oplossingen die de voedselketen verduurzamen. Hun doel is om alleen producten te verkopen die door en door goed zijn. Dan gaat het niet alleen om de herkomst en de manier van produceren. Maar ook over het transport en de verpakking van de producten. In die laatste categorie hebben zij nu een primeur te pakken: zij verkopen sinds gister de meest duurzame wijnfles ter wereld.

Gewicht wijnfles

Het grote probleem van de traditionele, glazen wijnfles is dat hij flink wat weegt. Zonder inhoud al zo’n 400 tot 500 gram en dus meer dan het dubbele als hij gevuld is. Al dat gewicht moet vervoerd worden en daar gaat veel energie in zitten. Daarbij is het ook nog zo dat een groot deel van de wijnflessen uit het buitenland komt, waardoor er wereldwijd gigantische hoeveelheden glas getransporteerd worden.

Verder worden wijnflessen – in tegenstelling tot bierflessen – niet hergebruikt. Ze worden versmolten en verwerkt tot nieuw glas. Dit maakt de CO2 uitstoot per wijnfles erg hoog (Bron: Dijkwijn). Dat er nu een alternatief is gevonden, is dan ook fantastisch nieuws!

Zo is de buitenkant van de papieren wijnfles gemaakt van 94% gerecycled karton en daardoor weegt hij vijf keer minder dan een glazen fles, slechts 83 gram. Dat scheelt enorm als je er een vrachtlading vol van vervoert (en afvoert).

Een verzameling wijnflessen
Foto door Chuttersnap – Unsplash

Recyclebaar

Verder is mooi dat zowel het karton als de plastic binnenkant al eerder gerecycled zijn. En heb je je de inhoud ervan meester gemaakt, dan recycle je het weer opnieuw: de kartonnen buitenkant stop je gewoon bij het oud papier en de binnenkant gaat bij het PMD (plastic, metaal en drankkartons) afval. De verpakking is dus volledig recyclebaar en daarmee is zijn ecologische voetprint 6 keer kleiner dan die van zijn glazen broertje.

Bij Goednieuws.nl houden we van dit soort duurzame innovaties. Jij ook? Lees dan in het artikel “Geef je kopje koffie een tweede leven” meer over de wondere wereld van recycling. Of lees hoe studenten aan de TU Eindhoven een auto bouwden van sinaasappelschillen, bierblikjes en luiers.

Nog even over de inhoud

Wat zit er eigenlijk in de papieren wijnfles? “Een heerlijk stevige Italiaanse rode wijn. Deze blend van Sangiovese, Merlot en Cabernet is stevig van smaak, met aroma’s van rood en zwart fruit en een hint vanille.” Nou: santé zouden we zeggen. Wil je meer te weten komen over wijn? Hou dan zeker de wekelijkse wijncolumns van Bas Korpel in de gaten.

Titelfoto: Marqt

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top