Goed Nieuws op Social Meda

Lekker

Waarom wijn ook goed nieuws is

Vanaf volgende week gaat Bas Korpel ons wekelijks meenemen in de wondere wereld van wijn. Bas is wijnschrijver en auteur van Burp. Maar wat is er nou zo leuk aan wijn dat het op Goednieuws.nl verschijnt? Een paar druiven en een sloot alcohol. Kan je daar iedere week een verhaal aan wijden? Dat vroegen wij aan Bas.

Vergist druivensap

Bas probeert de wereld van wijn plat te slaan en voor iedereen toegankelijk te maken. Verwacht geen hoogdravende verhalen over onbetaalbare wijnen en moeilijke termen om een fles wijn te beschrijven. “Er wordt vaak moeilijk en gewichtig gedaan over wijn. Het is eigenlijk niet meer dan vergist druivensap, dat wordt gemaakt door een stelletje gepassioneerde vakidioten.” 

Wijn en goed nieuws, hoezo?

“Meestal drink je wijn als je lekker in je vel zit en een mooi moment wilt vervolmaken door er een lekker glas wijn bij te schenken.” Het haardvuur knispert, buiten tikt de regen tegen het raam en de muziek zoemt zachtjes door de luidsprekers. Zo’n moment. Bas heeft een punt wat ons betreft.

De wereld van wijnen

“Ik wil jullie de komende tijd gaan vertellen wat er gebeurt in de wereld van wijnen. Om jullie te laten zien wat voor moois het je brengt als je er iets over weet. Ook om jullie te laten zien dat al die gepassioneerde wijnboeren de leukste verhalen opleveren.”

Hoe ontstond de liefde voor wijn?

“De wereld van wijnen is oneindig. Wijn is echt een natuurproduct. Het draait om het aanbod, om je oogst. Je kan niet zomaar extra produceren. Je bent gebonden aan je gebied. En is het is ieder jaar maar weer afwachten wat het gaat brengen. Daarom heb je ook goede jaren en minder goede jaren. Dat maakt wijn voor mij zo bijzonder. Coca-Cola kun je bijvoorbeeld eindeloos produceren, kwestie van bijmaken.”

Mooiste wijnervaring

“Tot voor kort dacht ik dat ik die niet had. Ooit kocht ik een aantal mooie wijnen samen met mijn vrouw (toen nog vriendin, red.) tijdens een vakantie in Bordeaux. Kort daarna gingen we uit elkaar. Toen ik terugkwam om mijn spullen op te halen lagen die wijnen daar nog. Omdat wijn nou eenmaal lastig deelbaar is, besloten we de wijnen maar ter plekke op te drinken. Die flessen bordeaux hebben ons weer bij elkaar gebracht. Wijn kan ook mierzoet zijn.”

Wat moet je als leek nou echt weten van wijn

“Dat is eigenlijk heel simpel; het beste kun je maar weten wat je zelf lekker vindt. Doe de test: ga naar de winkel en koop van één producent bijvoorbeeld de sauvignon blanc en de chardonnay. En zoek uit welke van die twee je het lekkerste vindt en ga je zo stap voor stap verdiepen in wijn.” 

Gamechanger

Wij vroeger Bas wat er de afgelopen decennia nou echt is veranderd op het gebied van wijn. Want laten we eerlijk zijn, vandaag de dag lijkt iedereen wel wijn te drinken. Bas beschrijft een belangrijke ontwikkeling aan de hand van een leuke anekdote.

“Vroeger dronk je als wijnliefhebber ‘een gebied’, tegenwoordig drink je ‘een druif’. Twintig jaar terug vroeg je om bijvoorbeeld om een Sancerre, een Elzas of een Côtes du Rhône. Dat zijn stuk voor stuk wijngebieden. Zit je nu op een zonnig terras, dan vraag je om een chardonnay, een sauvignon blanc of een pinot grigio. Allemaal druiven.”

“Zo mocht ik ooit wijn adviseren aan een vader en een zoon. Vader moest en zou een Pouilly-Fumé drinken, waar zoonlief zweerde bij een sauvignon blanc. Ze leken mijlenver uit elkaar te liggen. Totdat ik ze mededeelde dat een Pouilly-Fumé toch echt altijd wordt gemaakt van 100% sauvignon blanc.”

Wekelijkse column

Naarmate het gesprek met Bas vordert, wordt duidelijk dat wijn een rijke geschiedenis kent. Een geschiedenis die het vertellen waard is en die bijdraagt aan de smaak van de wijn die we op dat moment drinken. Persoonlijk kijk ik dan ook erg uit naar de wekelijkse bijdrage van Bas. We zijn ervan overtuigd dat Bas ons allemaal mee weet te nemen in de wondere wereld van wijn.

Wie is Bas?

“Op feestjes stel ik mezelf voor als wijnschrijver. Een wijnschrijver met een achtergrond in hospitality en in reclame. Na 6 jaar als copywriter in de reclame te hebben gewerkt, heb ik mijn baan opgezegd en 4 maanden rond de wereld gereisd. Daarna wist ik het: ik wilde iets met wijn gaan doen. Ik voltooide de vinologenopleiding aan de Wijnacademie en werd vinoloog.”

“Het begon allemaal tijdens mijn baantje als barman in visrestaurant Rederserf in Scheveningen. Als eenmaal de koperen tap was gepoetst was bier tappen uit den boze. Tijdens de nazit dronken we daarom altijd wijn in plaats van bier. Er stond altijd nog wel een wijn arrangement open, dus iedere avond eindigde eigenlijk met een soort wijnproeverij. Van bierdrinker werd ik vanzelf wijnproever. Bij vis gaat meestal witte wijn. Tijdens mijn begindagen als vinoloog was het daardoor lastiger om rode wijn te duiden en te plaatsen.”

“Na die periode bleef wijn mijn passie en mijn hobby. Bij cursussen, proeverijen ging ik meteen ‘aan’. Mijn belangrijkste motivatie om wijn zo spannend en bijzonder te vinden is de oneindigheid van de wereld van wijn. Stel je proeft alle wijnen die er zijn in 1 jaar tijd (puur hypothetisch, red.), dan kan je het jaar erna opnieuw beginnen. Er is namelijk weer een nieuwe oogst, en de bestaande wijnen hebben een jaar langer gerijpt, met allemaal nieuwe smaken tot gevolg. Kortom, wijn is voortdurend aan verandering onderhevig.” Tekst gaat verder onder de foto.

Burp

Samen met Jur Baart maakte Bas het boek Burp the other wine book. Hierin vertellen zij verhalen aan de hand van de etiketten van 40 wijnen. Want eigenlijk heeft elke wijn wel een verhaal te vertellen. Soms vind je ze achter het etiket. Ze gaan op zoek naar ieder verhaal. Bas is ervan overtuigd dat de wijn beter smaakt als je het verhaal erachter kent. Het is trouwens een erg leuk kerstcadeau!

Titelfoto: Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Lekker

To Top