Goed Nieuws op Social Meda
Koffiebonen

Slim

Geef je kopje koffie een tweede leven

Daar zit je dan: in je kamer van koffie gemaakte wandplaten, aan een van koffie gemaakte tafel. Met daarop een plantje in een van koffie gemaakte bloempot. Terwijl je in je van koffie gemaakte notitieblokje schrijft, luister je naar hoe het van koffie gemaakte briket knispert in het haardvuur. Vol genot neem je nog een slok koffie uit je van koffie gemaakte koffiemok. Ja koffieliefhebbers, dit is dus echt mogelijk!

Kampioen koffieleut

De statistieken van The International Coffee Organisation liegen er niet om. In Nederland drinken we per persoon gemiddeld 8,4 kilo koffie per jaar. En daarmee staan we in de top 5 van grootste koffiedrinkers ter wereld. Op jaarbasis drinken we ongeveer 18,6 miljard koppen, hetgeen neerkomt op meer dan 50 miljoen koppen per dag. Dat is heel wat koffiedik. Zo’n 300 miljoen kilo. En al gooit een enkeling het in de tuin als bemesting, het merendeel belandt in de afvalbak en wordt vervolgens verbrand.

Zonde, vinden ze bij Coffee Based. Want het zorgt niet alleen voor veel CO2-uitstoot, koffiedik is bovendien een heel waardevolle grondstof waar je tal van producten van kan maken.

Koffie recycling

In samenwerking met afvalverwerker SUEZ en koffieleverancier MAAS zette Coffee Based de Koffie Recycle Service (KRS) op. Zij halen door heel Nederland koffiedik op bij bedrijven en organisaties en gebruiken dit vervolgens om er nieuwe, hoogwaardige, bio-based producten van te maken.

Neem bijvoorbeeld het notitieboekje, waarvan de kaft gemaakt is van koffiedik van twee kopjes koffie. En door het toepassen van spuitgiet technieken, kunnen zij nu allerlei verschillende vormen creëren. Zoals The Lucky Cup – een koffiebeker gemaakt van koffiedik – en plantenpotten. Op het gebied van ontwikkeling zit de organisatie niet stil. Er wordt o.a. hard gewerkt aan de productie van meubel- en wandplaten én verlichting.

Daarnaast verwerken zij koffiedik tot biobrandstof. De eco koffiebriketten en bio pellets, zijn gemaakt van 25 kopjes koffie. Dat zal niet alleen heerlijk ruiken, het brandt ook nog eens langer doordat het 20% meer energie bevat dan hout.

Het eventuele teveel aan koffiedik, sturen zij door naar Gro-together. Zij gebruiken het als meststof voor het kweken van oesterzwammen. Daarvan maken zij heerlijke producten, waaronder oesterzwam carpaccio, oesterzwam bitterballen, oesterzwam ragoutbroodjes en ‘blended’ hamburgers (50% oesterzwam, 50% vlees).

Foto door Zdenek Machacek – Unsplash

Nog meer duurzame producten

Coffee based is overigens niet het eerste bijzondere project van oprichtster Lisanne Addink op het gebied van upcycling en duurzaamheid.

Al tijdens mijn studie industrieel ontwerpen aan de TU Delft heb ik mij verdiept in ontwerpen met restmateriaal. Dit kwam onder andere door de buikpijn die ik voel bij het zien van verspilling. Toen ik in 2010 cum laude afstudeerde was het me duidelijk: “Ik geloof in een wereld waarin minder wordt verspild en ík ga daar aan bijdragen.” 

Zo gezegd, zo gedaan. In 2011 richtte zij het bedrijf VerdraaidGoed op. Via de webshop kun je producten kopen die zijn gemaakt van restmateriaal of die aanzetten tot een duurzame levensstijl.

Neem bijvoorbeeld de kromkommersoep, gemaakt van kromme groenten die anders weggegooid zouden worden. Pieper bier – gemaakt van aardappels met schoonheidsfoutjes – of Bammetjes bier. Want door overproductie worden er jaarlijks miljoenen kilo’s aan brood verspild. Met dit biertje red je twee boterhammen.

Maar het is nog wat vroeg om al aan het bier te gaan, dus nu eerst nog een koffie, koffie, lekker bakkie koffie! (Zin in de gekoelde variant? Bekijk dan dit ijskoffie recept).

KOFFIE – Rita Corita (1958)

Titelfoto door Milo Miloezger – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top