Goed Nieuws op Social Meda

Slim

“Vegan spinnendraad” kan plastic doen vergeten

Britse onderzoekers hebben een plantaardig en duurzaam materiaal ontwikkeld dat het gebruik van wegwerpplastic enorm zou kunnen verminderen. Voor hun alternatief bootsen ze de structuur van spinnendraad na met eiwitten uit soja. Met deze plantaardige eiwitten maken ze een nieuw materiaal dat erg lijkt op spinnenzijde. En daarvan weten dat het een van de sterkste natuurlijke materialen is. Denk maar aan Spiderman.

Composteerbaar en oersterk

Het materiaal (polymeer) met de eigenschappen van plastic kan op grote schaal geproduceerd worden. Bovendien kunnen aan het polymeer kleurstoffen toegevoegd worden en is het product ook nog eens waterafstotend. Alsof dat nog niet genoeg is, blijkt het nieuw ontwikkelde materiaal ook composteerbaar, waar dat voor andere types van bioplastics niet altijd evident is.

Het nieuwe product zou volgens de ontwikkelaars even sterk zijn als de meeste plastics die in huishoudens over de hele wereld worden gebruikt. Het zal in productie worden genomen door Xampla, een spin-off van de Universiteit van Cambridge. Het bedrijf legt zich toe op de ontwikkeling en de productie van alternatieven voor wegwerpplastics en microplastics door gebruik te maken van voorbeelden uit de natuur en diens materialen na te bootsen.

Xampla zal later dit jaar al draagtasjes introduceren en capsules voor eenmalig gebruik die het plastic kunnen vervangen dat wordt gebruikt in alledaagse producten zoals vaatwastabletten en wasmiddelcapsules. De resultaten van de studie naar deze vervangmaterialen is verschenen in het tijdschrift Nature Communications

Kennis over eiwitten uit Alzheimer-onderzoek

Als onderdeel van een eiwitonderzoek voor Alzheimer raakten onderzoekers geïnteresseerd in de redenen waarom materialen zoals spinnendraad zo sterk zijn. “We ontdekten dat een van de belangrijkste kenmerken die spinnenzijde zijn kracht geeft, het feit is dat de waterstofverbindingen met een zeer hoge dichtheid gerangschikt zijn.”

Vegan

Co-onderzoeker Marc Rodriguez Garcia startte daarop het onderzoek naar hoe dit kan nagebootst worden in andere, plantaardige eiwitten. De onderzoekers konden uiteindelijk met succes de structuren, zoals die in spinnenzijde worden waargenomen, nabootsen bij soja-eiwit isolaat, een bijproduct uit de sojaolie-industrie.

“Andere wetenschappers baseren zich voor hun onderzoek op de zijde zelf als vervangproduct voor plastics. Maar dat is nog altijd een dierlijk product”, zegt Rodriguez Garcia. “In zekere zin hebben wij vegan spinnenzijde ontwikkeld. Wij hebben hetzelfde materiaal gemaakt, zonder de spin.”

Titelfoto: Ed van Duijn – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Slim

To Top