Goed Nieuws op Social Meda
Afval – Weiqi Xiong

Slim

Een auto gemaakt van… afval!

Studenten aan de TU Eindhoven werkten er de afgelopen anderhalf jaar keihard aan. Gister was het eindelijk zover en onthulde niemand minder dan André Kuipers hun project: een (uiteraard) elektrische auto gemaakt van gerecycled plastic en (huishoud)afval.

Afval

Per jaar produceren we zo’n 2.1 miljard ton afval. Dat komt neer op 7380 voetbalstadions tot de nok toe gevuld. Veel van dat afval wordt verbrand. Terwijl de CO2-uitstoot aanzienlijk omlaag kan als er meer wordt ingezet op recycling.

Studenten aan de TU/e tonen de baanbrekende mogelijkheden op het gebied van recycling. Het resultaat is de kanariegele elektrische auto genaamd “Luca”. Een auto die vrijwel geheel is gemaakt van afval.

Plastic uit de oceaan

De basis van de auto maakten zij van gerecycled plastic. Een groot deel daarvan was afkomstig uit de oceaan. Deze verschillende soorten plastic hebben jarenlang in onze wereldzee rondgedobberd. Je zou denken dat dit materiaal nooit sterk genoeg kan zijn voor het frame van een auto. Maar, in combinatie met de natuurlijke vezels van de vlasplant blijkt dit dus wel het geval.

De vlasplant wordt met name veel gebruikt in de cosmetica. Al wordt het steeltje dan vaak weggegooid. Dat deel bevat juist erg lange en sterke vezels. Zo sterk, dat ze glas- en koolstofvezels kunnen vervangen. Het produceren van synthetische vezels kost enorm veel energie. Terwijl de vlasplant gewoon groeit. En, in dat groeiproces absorbeert het ook nog eens koolstofdioxide. Een dubbele winst dus!

Huishoudafval

Ook de carrosserie, het interieur, de afwerking en zélfs de ramen zijn gemaakt van gerecyclede materialen, waaronder PET-flessen. PET kan niet meer dan 10 keer gerecycled worden. Door het in auto’s te gebruiken, wordt de levensduur dus aanzienlijk verlengd. Want, tien auto’s gaan immers langer mee dan tien plastic flessen.

De PET-flessen zijn ook voor het interieur gebruikt. De stof van de stoelen (gemaakt uit een combinatie van kokoshaar en paardenhaar) voelt aan als suède, maar is vervaardigd uit gerecyclede flessen.

De studenten gebruikten ook ander afval. Zo is de carrosserie van de auto gemaakt van het harde plastic ABS. Dit wordt veel gebruikt in consumentenproducten, zoals televisies, keukengerei en kinderspeelgoed. Qua innovatieve toepassingen is de console echter de spreekwoordelijke kers op de taart. De techniek is nog volop in ontwikkeling en het is één van de eerste keren dat het praktisch is toegepast. Zo is huisafval gebruikt om een op plastic lijkend materiaal te produceren. De console bestaat dus uit bijvoorbeeld sinaasappelschillen, bierblikjes en luiers! Wees gerust: je ruikt er niets van.

Tot slot hebben zij ook nog nagedacht over het moment dat de auto zélf gerecycled moet worden. Dus in plaats van de auto te verven, hebben zij er een gekleurde film – een wrap – op aangebracht. Deze verwijder je makkelijk zonder resten achter te laten. Hierdoor blijft er puur plastic over en dat maakt het uiteindelijke recyclingproces een stuk eenvoudiger.

Mooi toch? Hoe we straks onze auto gemaakt uit plastic flessen kunnen parkeren voor ons uit plastic flessen gebouwde huis: https://www.goednieuws.nl/slim/zo-bouw-je-een-huis-met-plastic-flessen/

Titelfoto door Weiqi Xiong – Unsplash

Bron: TU/e

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top