Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

In Dierenrijk zijn ze een olifantje rijker

Groot feest in Dierenrijk: er is een olifantje geboren! Moeder Htoo Yin Aye is afgelopen nacht bevallen van een kalfje. Het kleintje, het geslacht is nog niet bekend, heeft de naam Rashmi gekregen. 

22 maanden

Het kleine Aziatische olifantje en zijn of haar moeder maken het goed. Deze kleine liet lang op zich wachten: moeder Htoo Yin Aye was al in december uitgerekend.  “Maar bij een olifant heb je een marge van drie maanden, dus het had ook nog maart kunnen worden”, vertelt Stephan Rijnen, hoofd dierenverzorger in Dierenrijk, en een oude bekende. Een gemiddelde olifantenzwangerschap duurt 22 maanden.

Het kalfje werd vrijdagochtend vroeg om 3.30 uur geboren. “Zo’n geboorte is altijd toch een beetje spannend. Maar het ziet er allemaal heel goed uit.” Volgens Rijnen had iedereen in de dierentuin bij Eindhoven naar de geboorte uitgekeken. “Het is toch heel bijzonder om dit mee te maken en zo’n kleintje te zien rondlopen. We hopen dan ook dat we dit ook snel weer met bezoekers kunnen delen.”

Feest

Rashmi, wat zonlicht betekent, is het eerste Aziatisch olifantje dat dit jaar in Europa is geboren. De afgelopen twaalf maanden kwamen er in Nederland twee andere kalfjes ter wereld. In Dierenrijk was grote zus Jing de laatste geboorte, in maart 2018.

Deze geboorte is het tweede feestje deze week in Dierenrijk. Donderdag won de dierentuin in Mierlo ook al brons bij de ANWB-verkiezing ‘Leukste uitje van Noord-Brabant’. 

Europees fokprogramma

De Aziatische olifant, die vooral voorkomt in India, Sumatra en Borneo, is een bedreigde diersoort. Ze leven bij voorkeur in een ruime, bosrijke omgeving waar veel voedsel te halen valt. Deze bossen worden echter massaal gekapt. Daarnaast wordt er op deze olifantensoort gejaagd.  

Er is voor de Aziatische olifant dan ook een Europees fokprogramma. Dit programma heeft als doel te zorgen voor een gezonde populatie in de dierentuin, zodat de soort behouden kan blijven. Daarnaast ondersteunt Dierenrijk Stichting Wildlife. Deze stichting ondersteunt middels donaties projecten in het wild, zoals de World Land Trust, dat zich inzet voor de olifant in India. 

5000 kilo

De Aziatische olifant is kleiner dan de Afrikaanse olifanten. Zijn schouderhoogte is ongeveer tussen 2 en 3,5 meter en zijn gewicht tussen de 3000 en 5000 kilo. Per dag eet de olifant zo’n 150 kilo (!) aan takken, bladeren, gras, vruchten en wortels. De kiezen van de Aziatische olifant om daar het voedsel mee te malen, zijn uniek. Als de kiezen slijten, brokkelen ze af en schuiven er van achteren uit nieuwe kiezen naar voren. In totaal kan een olifant vijf keer zijn of haar kiezen wisselen. 

Vinger aan de slurf

Daarnaast hebben de Aziatische olifanten slagtanden die ongeveer 17 centimeter per jaar groeien. Bij deze olifantensoort hebben alleen mannetjes zulke grote slagtanden, vrouwtjes niet. Ook kenmerkend voor de Aziatische olifant is de slurf, waar één vinger aan de bovenkant zit. Afrikaanse olifanten hebben daarentegen een vinger aan zowel de onder- als de bovenkant van de slurf. 

Winter is coming

Een andere belangrijke eigenschap aan olifanten is hun dikke huid. Dat komt komende week goed van pas. Het gaat immers sneeuwen en vriezen dat het kraakt. Dat gaat vast prachtige beelden opleveren uit Dierenrijk. Zouden ze sneeuwballen kunnen maken met die vinger aan hun slurf?

Bron: Dierenrijk / Beeld: Dierenrijk

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Natuur

To Top