Leef
Stephan gaat al 25 jaar naar de dierentuin
Goednieuws.nl mocht Stephan Rijnen interviewen om zijn prachtige verhalen te horen. Stephan is 46 jaar oud, en werkt al 25 jaar in dierentuinen, een werkplek om jaloers op te zijn. Stephan werkt nu als curator en hoofd dierverzorging in Dierenrijk, en deelt met ons zijn verhalen en ervaringen die hij de afgelopen 25 jaar heeft opgedaan.
Wat Dierenrijk zo bijzonder maakt
“Dierenrijk is een dierentuin in Mierlo, en de aandacht voor dier en mens maakt het bijzonder. Vanzelfsprekend is er veel aandacht en zorg voor de dieren, maar ook voor de gasten. Dat is toch wel kenmerkend voor de moderne dierentuin: dat je je niet alleen bezighoudt met de dieren, maar ook probeert er een bijzondere dag van te maken voor de gasten.”
“In Dierenrijk is een dierenverzorger niet alleen dierenverzorger, hij is er ook echt voor de gasten. Dat is typerend voor Dierenrijk. Bij ons is er veel interactie met de gast, en zijn er veel plekken voor kinderen. Het is echt een familiepark. Daarbij kan je in Dierenrijk ook echt dichtbij de dieren komen: daar is het park op ingericht. Het bewonderen van de dieren wordt zo heel toegankelijk gemaakt.”
Een bijzondere geboorte
“Eén van de meest bijzondere momenten hier in Dierenrijk was de geboorte van een babyolifantje. Die werd namelijk veel eerder geboren dan wij hadden verwacht. Aan de hand van de echo dachten wij dat ze 4 à 5 maanden later geboren zou worden. Zo’n echo is moeilijk te lezen bij olifanten: hun huid is maar liefst 7 centimeter dik, daarom is het lastig te zien. Dus op die ochtend stond er ineens – totaal onverwacht – een babyolifantje in het verblijf.”
“Ook opvallend aan de geboorte: papa en mama waren beiden aanwezig bij de bevalling, zo zagen we later op de camerabeelden. Normaal gesproken leven mannetjesolifanten in afzondering van de kudde, dus dat hij erbij was, is best bijzonder. Al ging hij er meteen vandoor toen hij het kleintje tijdens de bevalling ineens op de grond zag vallen, haha!”
Stephans lievelingsplek
“Mijn favoriete plaats in Dierenrijk? Poeh, dat is lastig kiezen. Het hele park is mooi. Wat ik erg mooi vind aan onze verblijven is dat wij voor de dieren een natuurlijke omgeving proberen te creëren. We kijken welke dieren met elkaar samen kunnen leven en die zetten we dan ook samen. In het neushoornverblijf bijvoorbeeld leven niet alleen neushoorns, maar ook andere dieren, zoals twee antilopesoorten en de zeldzame Visaya wrattenzwijnen. Het is prachtig om dat de dieren te kunnen bieden, zo vindt er ook interactie tussen hen plaats.”
“Maar mijn favoriete plek is denk ik toch wel de volière. Die is wel één hectare groot en al die vogels daar bij elkaar die daar rondvliegen… Rode ibissen (waarvan Dierenrijk de grootste kolonie in Europa heeft!), pelikanen, flamingo’s en alle andere vogelsoorten die daar zitten, en dan al die kleuren… Ja, dat blijft genieten!”
Stephans lievelingsdier
Een interview met een dierenliefhebber zoals Stephan is natuurlijk niet compleet zonder zijn lievelingsdier. “Mijn lievelingsdier? Dat is toch wel de neushoorn. Ze zijn groot, sterk en lomp, maar heel zachtaardig. Soms vragen mensen me: waarom dan een neushoorn en geen olifant? Olifanten zullen altijd proberen wat uit te halen. Een neushoorn doet dat niet.”
Ook heeft Stephan een prachtige persoonlijke ervaring met een neushoorn genaamd Oscar: “Ik ben enige tijd zijn verzorger geweest. Toen ik wegging en hem na 5 jaar weer zag, herkende hij mijn stem en kwam meteen op me afrennen. Dat was een heel indrukwekkend moment!”
Ambassadeur voor de dieren in het wild
Stephans favoriete dier in Dierenrijk is ijsbeer Frimas, die al drie keer is bevallen van een tweeling. “IJsberen zijn zulke leuke dieren. Helaas wordt door de opwarming van de aarde hun leefgebied kleiner en ja, uiteindelijk is de ijsbeer dan de pineut. Dus om hier ijsberen dan toch een goed leven te bieden en een bijdrage te kunnen leveren aan het in stand houden van de populatie… Dat voelt goed. Uiteindelijk zijn de leden van bedreigde diersoorten bij ons hier in Dierenrijk toch een soort ambassadeur voor hun soortgenoten in het wild.”
“Dan heb ik het niet alleen over ijsberen, maar ook over olifanten en tijgers. En de Visaya wrattenzwijnen bijvoorbeeld: een niet zo bekende diersoort, maar ook zij worden met uitsterven bedreigd. Mensen weten dat niet of denken misschien “oké, een zwijntje” en lopen door, maar dat betekent niet dat zij minder belangrijk zijn. Gelukkig kunnen wij hen in Dierenrijk opvangen en door middel van fokprogramma’s de populatie in stand houden.”
“Daar ben ik ook al 25 jaar mee bezig: mensen ervan bewust maken dat het in het wild niet altijd even goed gaat, dat we zuinig op de dieren op onze planeet moeten zijn, en dat we boffen dat wij die diersoorten hier toch een fijn leven kunnen bieden. Dat willen wij als dierentuin ook graag uitdragen. Als het kan helpen wij ook om dieren weer terug te plaatsen in het wild. Volgend jaar wordt bijvoorbeeld één van onze vale gieren uitgezet in Bulgarije.”
Op naar Dierenrijk
Na dit leuke en leerzame gesprek met Stephan kunnen wij bij Goednieuws.nl niet wachten om Dierenrijk te bezoeken en zelf de dieren en hun verblijven met eigen ogen te zien! Jij toch ook? Je vindt Dierenrijk hier.
Deel dit bericht op Social Media
Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!