Goed Nieuws op Social Meda

Column

Wijn voor kinderen

Vaak krijg ik de vraag van ouders welke wijnen ze kunnen wegleggen voor hun kinderen. Het is dan de bedoeling dat dit wijnen zijn uit het geboortejaar, die ze in de verre toekomst kunnen opdrinken met hun zoon of dochter. Bijvoorbeeld bij een 21 diner, een huwelijk of een andere feestelijke gelegenheid, waarbij het betreffende kind inmiddels volwassen is uiteraard. 

Het moge duidelijk zijn: this is a whole different league of wines dan wat je in de supermarkt vindt. Want eerlijk is eerlijk, die lekkere opdrinkwijnen waar je nu blij van wordt, zijn over twintig jaar echt niet meer te doen. Wat je nodig hebt is wijnen met oplegpotentieel. Dit is de mogelijkheid om ze lang te bewaren en dat ze dan het liefste ook nog verbeteren in kwaliteit. Maar waar moet een wijn aan voldoen om hem lang weg te kunnen leggen?

Zoet, zuur, alcohol en tannines

Om een wijn lang te kunnen bewaren heeft hij zoet, zuur, alcohol of tannines nodig. Ga maar na. Wat ligt er in de mooiste wijnkelders ter wereld? Edelzoete wijnen zoals Sauternes, Tokaji of Trockenbeerenauslese. Wijnen met meer restsuiker per liter dan Coca-Cola. Deze wijnen doorstaan de tand des tijd dankzij hun suikers. Toprieslings uit Duitsland, de Elzas en Oostenrijk lijken een eeuwig leven te hebben dankzij hun aanwezige zuren. De zuren van een wijn zijn als een kapstok. En eerlijk is eerlijk: ook de zoete wijnen (en zelfs Coca-Cola) hebben flink wat zuren.

Andere factoren voor een wijn om lang weg te kunnen leggen, zijn alcohol en tannines. Denk aan krachtpatsers zoals Amarone, maar ook aan versterkte wijnen zoals sherry, port en madeira. Klassieke voorbeelden van wijnen met veel tannines zijn Bordeaux en Rioja, terwijl Argentijnse malbec en Australische shiraz het ook van hun tannines moeten hebben. Vintage port heeft het allemaal: restsuikers, hoge zuren, 20% alcohol (!) en krachtige tannines. Dit is dan ook de best en langst houdbare wijn. Enige nadeel: hij wordt alleen in uitzonderlijk goede oogstjaren gemaakt.

Eén fles is geen fles

Heb je de juiste wijn voor je kind gevonden? Voldoet hij aan één of meerdere criteria en komt hij uit het gewenste oogstjaar? Sla dan voldoende in om hem de komende jaren in de gaten te houden. Want het is natuurlijk om te janken als die wijn een (kurk)fout heeft en je hebt niet genoeg reserveflessen op het moment suprême

Persoonlijk adviseer ik 12 tot 24 flessen per soort. Dan kan je in de komende jaren om de twee jaar eentje openmaken. Je kan dan ongehinderd even controleren of de kwaliteit nog in orde is. En of er nog een stijgende lijn zit in de smaak van de wijn. Want niets is zo jammer als een wijn openen die al op zijn retour is. Daar is namelijk het beste vanaf. De enige oplossing is dan om in je teletijdmachine te stappen en hem een paar jaar eerder op te drinken. Een wens die ik inmiddels bij menig huwelijksdiner heb gehad.

Titelfoto: Bas Korpel


Meer over Bas

Bas Korpel (1978) is vinoloog, wijnschrijver en recensent. Hij woont op een steenworp afstand van het Vondelpark waar hij dagelijks zijn hond uitlaat. Bas is getrouwd en heeft drie kinderen. Samen met Jur Baart maakte hij Burp the other wine book. Jaarlijks proeft hij honderden wijnen, onder andere voor De Grote Hamersma, waar hij een van de recensenten van is. 

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Column

To Top