Goed Nieuws op Social Meda

Column

De wijn die ons bij elkaar bracht

Het is januari 2006 als mijn vriendin en ik een stomme ruzie krijgen. Het conflict is de druppel die de emmer doet overlopen en we gaan uit elkaar. Ik pak een sporttas met spullen en verlaat ons appartement in De Pijp. Het is over.

Na een paar weken zijn we iets meer gekalmeerd. Ze nodigt me uit om langs te komen en rustig uit te zoeken wat van mij is en wat ik nog mee wil nemen. Ik hecht niet zo aan spullen, maar in het wijnrek ligt nog iets waar ik mijn zinnen op heb gezet. 

CD van jou, CD van mij

De zomer voorafgaand aan onze breuk zijn we namelijk naar de Bordeauxstreek gegaan. Het was een mooie vakantie, waar we allebei goede herinneringen aan hebben. We waren met de auto, sliepen in een tent, bezochten een paar wijndomeinen en kochten ruim in. In het wijnrek ligt nog één fles Le Ferré van Château Ferré Cru Artisan uit de Haut-Médoc. Het domein lag op een steenworp afstand van onze tent. We kregen een rondleiding door de eigenaar en kochten een aantal flessen uit 1998 die perfect op dronk waren. 

Als mijn ex aan me vraagt wat ik nog wil meenemen, wijs ik naar die ene laatste fles. Ik zie aan haar gezicht dat ze verrast is. Met het zien van de fles herinneren we ons allebei de fijne vakantie weer. De zonnige middagen aan het zwembad. De eindeloze avonden met gezamenlijke vrienden en de zwoele zomernachten in het iets te kleine tentje. Ik merk aan haar reactie dat ze de fles niet zomaar mee gaat geven. Hij heeft simpelweg te veel herinneringen. Tegelijkertijd ben ik vastberaden: ik laat hem hier niet achter.

Polderen

We zoeken naar een oplossing waar we allebei mee kunnen leven. Er zit niets anders op. We besluiten om there and then de fles te openen en samen op te drinken. De smaak van de wijn brengt ons niet alleen terug naar Bordeaux, maar ook naar de mooie tijd die we met elkaar hebben gehad. 

De fles is snel op. Hij heeft onze kijk op de situatie behoorlijk veranderd. We zien elkaar weer staan. Die avond begint onze relatie opnieuw. Of eigenlijk gaat hij weer verder waar hij gebleven was. Je wilt natuurlijk weten hoe dit verhaal eindigt. Fast forward naar vandaag: inmiddels zijn we al twintig jaar samen. Aankomende september zijn we tien jaar getrouwd en we hebben drie kinderen en een hond. Onze zoon hebben we toepasselijk ‘Ferry’ genoemd. Dat laatste is natuurlijk een grapje. 

Titelfoto: Rene Ranisch – Unsplash


Meer over Bas

Bas Korpel (1978) is vinoloog, wijnschrijver en recensent. Hij woont op een steenworp afstand van het Vondelpark waar hij indien mogelijk zijn hond Max uitlaat. Bas is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij is de schrijver van Burp the other wine book. Jaarlijks proeft hij honderden wijnen, onder andere voor De Grote Hamersma, waar hij een van de recensenten van is. 

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Column

To Top