Goed Nieuws op Social Meda

Column

Harder werken smaakt beter

Het was afgelopen zondagavond na de bevrijdende 3-2 van Denzel Dumfries. Commentator Frank Snoeks analyseerde dat deze zwaarbevochten overwinning veel beter voelde dan een eenvoudige 3-0 zege. Volgens Johan Derksen is Frank Snoeks een “babbelzieke schaatscommentator” (’t lult maar door), maar ergens heeft Snoeks een punt.

Een zwaar bevochten overwinning smaakt simpelweg beter dan de winst die makkelijk aan komt waaien. Zo werkt het ook met wijnmaken. Krijgen de druiven het te makkelijk? Dan krijg je slappe hap. Denk maar aan geïrrigeerde wijngaarden of hete klimaten, waar alle vruchten al weken voor het oogstseizoen volledig rijp zijn. Die wijn smaakt naar niets.

Zoete smaak van de overwinning

Je ziet dit verschijnsel ook altijd bij aardbeien. Hollandse aardbeien eten we graag. Soms klein van stuk, en niet altijd helemaal rood. Maar barstensvol smaak. Logisch, want de planten hebben hard moeten werken om rijpe vruchten af te geven. En hard werken betaalt zich uit in smaak. Nee, dan die knalrode grote Mediterrane aardbeien. Het ziet er mooi uit, maar daar blijft het vaak ook bij.

Nu snap je ook opeens waarom de meeste kwaliteitswijnbouwgebieden zich bevinden in een cool climate. Ga maar na: Champagne, Bourgogne en Mosel zijn enkele van de meest noordelijk gelegen gebieden. Bordeaux heeft verkoelende invloed van de Atlantische Oceaan en in Zuid-Afrika bevinden de meest gelauwerde gebieden zich standaard aan de kust. In het Argentijnse Mendoza gaan de wijnboeren de hoogte in. Inmiddels tot wel 1350 meter boven zeeniveau. En dat alles om de zoete smaak van de overwinning te krijgen.

Worsteling van een jaar

Concluderend kunnen we zeggen dat succes pas goed smaakt, als het moeite heeft gekost. Het is een werkelijke eyeopener. Je gaat erdoor ook snappen hoe het mogelijk is dat sommige loterij-winnaars zich zo in de nesten weten te werken. 

In de wijnbouw is het dan een stuk eerlijker verdeeld. Of je zit in een ontspannen gebied, waar je makkelijk wijn kan maken, die ook eenvoudig smaakt. De andere kant van de medaille is een worsteling, die een oogstjaar lang duurt. Vol met ontberingen zoals nachtvorst, hagel en overvloedige regenbuien. Maar zit alles een keertje mee? Dan proef je ook de zoete smaak van de overwinning. Ik ben benieuwd of het Nederlands elftal dit jaar weer eens de wind in de rug heeft, na zeven jaar zonder eindtoernooi.

Titelfoto: Jerry Wang – Unsplash


Meer over Bas

Bas Korpel (1978) is vinoloog, wijnschrijver en recensent. Hij woont op een steenworp afstand van het Vondelpark waar hij indien mogelijk zijn hond Max uitlaat. Bas is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij is de schrijver van Burp the other wine book. Jaarlijks proeft hij honderden wijnen, onder andere voor De Grote Hamersma, waar hij een van de recensenten van is. 

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Column

To Top