Goed Nieuws op Social Meda

Column

Onze dagen zijn geteld

Op sommige dagen word je er extra mee geconfronteerd dat we niet het eeuwige leven hebben. Dat klinkt misschien wat somber, maar het is ook realistisch. Ik grijp dit soort momenten van besef altijd aan om toch maar weer eens een lans te breken om kwalitatief beter te drinken.

De meeste van ons hebben een aantal wijnen weggelegd voor een bijzonder moment. Sommigen hebben zelfs een wishlist of een ware bucketlist aan wijnen die ooit nog geproefd moeten worden. En toch is de kwaliteit van wat we opentrekken te vaak nog bedenkelijk. 

Reken maar uit

Op zich is het niet zo’n moeilijke som om te uit te rekenen hoeveel flessen wijn je nog gaat drinken in de rest van je leven. De formule is doodeenvoudig:

Aantal flessen wijn per week x 50 x aantal jaar nog te leven. Ik ga uit van 50 weken per jaar, omdat je in een jaar altijd wel twee weken hebt waarin je niet drinkt; een periode alcoholvrij, een antibioticakuur of een weekje ziek, zwak of misselijk.

De rest is makkelijk in te vullen. Ik drink twee flessen per week. Natuurlijk proef ik veel meer voor mijn werk, maar met écht drinken kom ik niet verder dan dat. Ik ben nu 42 jaar, dus laten we voor het gemak uitgaan van nog 40 jaar leven. Zou mooi zijn. Dan kunnen we de formule invullen: 2 x 50 x 40. Oftewel 4000. Dat is het aantal wijnen dat ik nog kan drinken in mijn leven. 

4000 knikkers in een pot

En dan opeens besef je dat dit eigenlijk niet meer zoveel is. Stop maar eens 4000 knikkers in een grote pot. En haal er ieder weekend een knikker uit. Dan besef je het belang van zinvol leven en kwalitatief goed drinken. Een krachtige metafoor. Niet te verwarren met de metafoor voor het leven met een pot met golfballen, kiezels, zand en twee biertjes. 

De moraal van het verhaal? Je hoeft niet te wachten op een bijzonder moment om een mooie fles wijn open te trekken. Draai het gerust eens om. Trek een mooie fles wijn open en maak er een mooi moment van. Om te eindigen met een flauw cliché: het leven is te kort om slechte wijn te drinken.

Titelfoto: Andrew Coop – Unsplash


Meer over Bas

Bas Korpel (1978) is vinoloog, wijnschrijver en recensent. Hij woont op een steenworp afstand van het Vondelpark waar hij indien mogelijk zijn hond Max uitlaat. Bas is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij is de schrijver van Burp the other wine book. Jaarlijks proeft hij honderden wijnen, onder andere voor De Grote Hamersma, waar hij een van de recensenten van is. 

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Column

To Top