Goed Nieuws op Social Meda

Column

Wijn drinken is net Stratego

Je kan je klimaatkast wel vol leggen met de mooiste kelderschatten, maar even zo belangrijk is een fatsoenlijke huiswijn. Iets waarvan je weet dat er altijd voldoende van in huis is. Dat nooit teleurstelt. En tegelijkertijd kan fungeren als vangnet. 

Dat laatste moet ik misschien even uitleggen. Stap even terug in de tijd. Denk aan een gezellige avond thuis met vrienden. Die niet om kwart voor negen het huis uitvluchten vanwege een naderende avondklok. Zo’n avond kon nog wel eens behoorlijk uit de hand lopen. De ene na de andere fles wijn gaat open. En dan is de stelregel – net als in een goed restaurant – de nieuwe fles die opengaat, mag je niet doen terugverlangen naar de vorige wijn. Het resultaat: de ene na de andere bijzondere fles wordt ontkurkt. 

Ontdek de waarde van een verkenner

De volgende dag tijdens de onvermijdelijke walk of shame naar de glasbak onderzoek je de lege flessen. Meer dan eens zit er een fles bij, die misschien beter tot zijn recht was gekomen op een ander moment. Juist dan had je gehoopt dat je gewoon een prima huiswijn voorradig had, waardoor je kelderschat nog wat langer door had kunnen rijpen. 

Zorg er dus voor dat je altijd een voorraadje huiswijn hebt. Al is het maar ter bescherming van je topwijnen. Vergelijk het met een potje Stratego: je gaat ook niet gelijk met je maarschalk en je generaal lopen rausen tot je op een bom komt. Enige voorzichtigheid helpt je verder.

Lekker, allemansvriend, betaalbaar

Maar hoe selecteer je een goede huiswijn? Persoonlijk vind ik dat die aan drie gouden regels moet voldoen. Allereerst moet hij verlangen naar een tweede glas. Hij moet doordrinkbaar, sappig en lekker zijn. Ongeacht welke kleur. Ten tweede moet het een allemansvriend zijn. Dus geen obscure rariteit waar je echt even voor moet gaan zitten en naartoe moet koken. Nee! Open kunnen trekken op een vrijdagmiddagborrel, maar ook doordeweeks bij een simpele maaltijd en tegelijkertijd inzetbaar voor als het hele voetbalteam komt barbecueën. 

Tenslotte de prijs. Een goede huiswijn is betaalbaar. Je trekt hem altijd open zonder spijt. En met liefde schenk je iemand nog een extra glas. Ook als je daarvoor een nieuwe fles moet openmaken. Hoeveel dat is? Dat mag je zelf bepalen. 

Titelfoto: Bas Korpel


Meer over Bas

Bas Korpel (1978) is vinoloog, wijnschrijver en recensent. Hij woont op een steenworp afstand van het Vondelpark waar hij dagelijks zijn hond uitlaat. Bas is getrouwd en heeft drie kinderen. Samen met Jur Baart maakte hij Burp the other wine book. Jaarlijks proeft hij honderden wijnen, onder andere voor De Grote Hamersma, waar hij een van de recensenten van is. 

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Column

To Top