Goed Nieuws op Social Meda

Lekker

Wat schenk je met kerst?

Een vinoloog die het in december rustig heeft, die doet iets verkeerd. Dit is namelijk dé maand waarin het moet gebeuren. Als wijnschrijver begint december voor mij al in augustus. Dan kloppen de eerste grote retail organisaties bij mij aan voor communicatie in de winkel, stukjes in eigen magazines en wijnspecials. En tot aan de laatste dag van december is het dan ook alle hens aan dek. 

Welke wijn moet ik schenken met kerst?

Tegen de tijd dat ik al lang weer bezig ben met Valentijnsdag, Pasen en de lentewijnen van het komende jaar, krijg ik altijd die ene vraag van consumenten. De vraag is eenvoudig, recht voor z’n raap en ieder jaar hetzelfde: ‘Welke wijn moet ik schenken met kerst?’

Regel #1: drink wat je lekker vindt

Een simpele vraag, die helaas niet eenvoudig te beantwoorden is. Per slot van rekening ben ik niet van de wijnpolitie. Dus ik begin altijd met regel nummer één: drink wat je lekker vindt. Als dat een Chileense Merlot is of een Californische Chardonnay, who am I to judge? En dat levert automatisch de vervolgvraag op: ‘Wat drink jij dan met kerst?’ 

Ook deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Ik probeer mijn wijn namelijk altijd passend te schenken bij de gerechten die we eten. Wel houd ik rekening met regel twee: met kerst mag je uitpakken. Dus pak gerust die mooie fles die al een paar jaar ligt te rijpen, dat chique relatiegeschenk of die ene fles waar je een bijzondere herinnering aan hebt. 

Kerst is klassiek

En dan nog regel drie: met kerst mag je klassiek schenken. Met klassiek bedoel ik oude wereld. En met oude wereld bedoel ik een wijn uit een klassiek wijnland binnen Europa. Tegenwoordig staat meestal de naam van de druif prominent vermeld op het etiket van een wijn. Een generatie geleden dronk men geen druif, maar een streek. 

Sterker nog: er is een hele generatie die altijd een Bordeaux, Rioja of Chianti bestelt. Zonder te weten dat die worden gemaakt van cabernet sauvignon, tempranillo of sangiovese. Wil je überklassiek drinken: neem dan een wijn waarvan de druif niet eens vermeld staat op het etiket. Met name in Pouilly-Fumé (sauvignon blanc), Chablis (chardonnay) en bij rode topwijnen uit de Côte d’Or (pinot noir) hebben ze er een handje van om de gebruikte druiven achterwege te laten op het etiket. De een noemt het Franse arrogantie, de ander ziet het als een stukje opvoeding.

Hoe dan ook combineren deze wijnen uitstekend bij respectievelijk een garnalencocktail, oesters en paddenstoelenrisotto. En zie daar mijn ideale line-up voor een kerstdiner. Terugkomend op de vraag ‘wat schenken we deze kerst’, blijf ik bij mijn antwoord. Afhankelijk van wat we eten. Want mocht je er nou voor kiezen om te gaan gourmetten, dan komen die Chileense Merlot en Californische Chardonnay toch nog het beste uit de verf.

Bas Korpel (1978) is wijnschrijver en recensent. Hij zit in het team van De Grote Hamersma. Samen met Jur Baart maakte hij Burp the other wine book. Lees ook het interview met Goednieuws.nl.

Titelfoto: Thought Catalog – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Lekker

To Top