Goed Nieuws op Social Meda

Lekker

Taartje van de maand

Citroenkruimeltaart

Deze heerlijke citroenkruimeltaart is een perfect alternatief voor citroenschuimtaart. Citroenschuimtaart is een supertrendy gebak en ziet er ook geweldig uit met de licht gebrande meringue. Maar als je niet van meringue houdt, dan is dat toch wel een dingetje. Deze variant is perfect voor als je dus niet van meringue houdt. Een lekkere krokante bodem, zachte lemoncurd, knapperige kruimel bovenop, en dan aftoppen met slagroom, of nog lekkerder, een flinke schep mascarpone. Wat een goddelijke combinatie!

Dit heb je nodig (voor 1 taart van Ø 22 cm)

Voor de taartbodem:

  • 15 gram amandelmeel (als je dit niet hebt, kan je dit vervangen door gewone bloem)
  • 125 gram bloem
  • 45 gram poedersuiker
  • 60 gram koude boter
  • snufje zout
  • 1/2 ei (ong. 20 gram)

Voor de lemoncurd vulling:

  • 150 ml citroensap
  • 175 gram suiker
  • 100 gram ei (2 eieren M)
  • 90 gram boter

Daarnaast is mascarpone of slagroom als topping wel heel erg lekker!

Zo maak je het

De taartbodem

  • Kneed alle ingrediënten, zonder het ei, goed door elkaar. Leg 1/3 van het deeg apart in de koelkast. Dit heb je later nodig voor de kruimellaag.
  • Voeg aan het resterende deeg steeds een eetlepel ei toe, totdat het deeg net een bal vormt en los komt van de kom. Mogelijk heb je niet al het ei nodig.
  • Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier, of – nog makkelijker – in een grote diepvrieszak, uit tot een platte lap die groot genoeg is voor het bekleden van je vorm. Leg een half uur in de koelkast.
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier.
  • Leg de lap deeg in de bakvorm, druk goed aan en snijd de randjes netjes bij. Zet je bakvorm in de vriezer.

De vulling

  • Maak de vulling door de suiker, citroensap, eieren (licht schuimig geklopt) en de boter au-bain marie te verwarmen totdat deze bijna kookt. Doe dit op laag vuur, want anders stolt het ei. Deze stap duurt zeker wel een kwartiertje.
  • Af en toe even goed roeren en als de curd dikker wordt, zo ongeveer als yoghurt, dan is deze klaar. De temperatuur van de curd is dan zo rond de 85°C.
  • Laat de curd een beetje afkoelen, maar niet te lang, want anders kan je deze niet meer goed in de vorm gieten.

De taart afmaken

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven en onder warmte).
  • Haal de taartvorm uit de vriezer. Giet de curd in de taart, maar vul niet af tot de rand.
  • Verdeel de kruimel over de taart.
  • Bak de taart in 30 minuten af. De kruimellaag is dan mooi goudbruin.
  • Laat de taart volledig afkoelen in de vorm en laat deze daarna opstijven in de koelkast, voordat je de vorm verwijdert en aansnijdt.

Lekker met een toef slagroom of mascarpone erbij. Eet smakelijk!

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Lekker

To Top