Goed Nieuws op Social Meda

Column

Vul die klimaatkast

Het grote voordeel van vinoloog zijn, is dat je al enigszins weet hoe een wijn zal smaken, zonder dat je hem in je glas hebt. De combinatie van gebruikte druiven, herkomst, oogstjaar, vinificatiemethoden en de signatuur van de producent geven me al een aardig beeld. Bij elkaar zorgt dit ervoor dat ik meerdere keren van een wijn kan genieten.

De eerste keer dat ik van een wijn geniet is als ik hem aankoop. Ik weet dat de meeste mensen ervoor kiezen om een wijn te kopen en dezelfde avond op te drinken. Persoonlijk vind ik het leuker om hem nog een tijdje weg te leggen. Het schijnt dat de grootmoeder van mijn vrouw dat vroeger ook deed met nieuwe kleren. Daar keek ze eerst nog een maand tegenaan, voordat ze die aantrok voor een bijzondere gelegenheid. Diezelfde techniek pas ik toe bij mijn favoriete wijnen. 

Nagenieten bij de glasbak

De tweede keer dat ik geniet van een wijn is als ik bedenk waar ik hem bij ga schenken. Omdat de smaak van de wijn geen verrassing meer voor me is, kan ik een gerecht bedenken en naar de wijn ‘toe koken’. Sommige ingrediënten vragen om een specifieke wijn. Zo gaat bijvoorbeeld warme tomatensaus heel goed samen met sangiovese, het liefste uit Toscane. Chianti to be precise. En het gebruik van sojasaus schreeuwt om een combinatie met riesling of grüner veltliner. 

De derde keer dat ik geniet van wijn is aan tafel. Met de wijn in het glas, in combinatie met het gerecht. En als die wijn-spijscombinatie dan goed is geweest, kan ik zelfs nog een vierde keer genieten van diezelfde wijn. Als ik bij de glasbak sta en terugdenk aan de smaak. 

Iedereen een sommelier

Maar ook als je geen vinoloog bent, kan je ervoor zorgen dat je wijnbeleving optimaal is. De eerste tip is om meerdere flessen te kopen van een wijn die je lekker vindt. Ontdek bij welke gerechten die wijn het beste combineert, en schenk hem vervolgens daar bij. 

Het vullen van je wijnkelder, -rek of klimaatkast begint dus eigenlijk door te kijken welke gerechten je graag eet. Is dat pizza, pasta en sushi? Zorg dan dat je standaard voldoende Chianti en riesling in huis hebt. Eet je graag stamppot met stoofvlees of een gehaktbal? Rhône it is! En ben je een luxepoes die graag een oester openmaakt? Dan is Champagne onmisbaar in de koelkast. 

Vergeet niet, wijn wordt gezien als een primaire levensbehoefte. Met andere woorden: de wijnwinkels zijn nog altijd open! Dus ga naar je favoriete adres. Januari is de maand waarin je de tijd kan nemen in de winkel en advies op maat krijgt. En voor iedereen die nog bezig is met de laatste loodjes van Dry January: wijn kopen is ook een geluksmomentje. Denk maar aan de grootmoeder van mijn vrouw. En koop alvast iets voor volgende maand.

Titelfoto: Zibik – Unsplash


Meer over Bas

Bas Korpel (1978) is vinoloog, wijnschrijver en recensent. Hij woont op een steenworp afstand van het Vondelpark waar hij dagelijks zijn hond uitlaat. Bas is getrouwd en heeft drie kinderen. Samen met Jur Baart maakte hij Burp the other wine book. Jaarlijks proeft hij honderden wijnen, onder andere voor De Grote Hamersma, waar hij een van de recensenten van is. 

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Column

To Top