Goed Nieuws op Social Meda

Column

Vorst regeert

‘Kan je wat frisse lentewijnen tippen?’ werd me gevraagd. Ik weet eerlijk gezegd niet of dit wel moet doen. Tips geven voor lentewijnen is natuurlijk leuk, maar de weersomstandigheden van afgelopen week hebben me in een spagaat gebracht. Voor iedereen die het gemist heeft: er was nachtvorst in de Franse wijngaarden. 

Dat is op zich niets nieuws. Vorst in de wijngaard is van alle tijden en normaalgesproken ook geen probleem. Het wordt pas problematisch op het moment dat de nachtvorst wordt voorafgegaan door een warme periode van bloei, waardoor de druivenplant uit zijn winterslaap ontwaakt. De week voor Pasen begon het. Niet alleen in Nederland, maar ook in Frankrijk was het prachtig weer en de druivenplanten gaven bloei. 

Billen knijpen

En dan begint de ellende. Want bloei is mooi, maar moet niet te vroeg starten. Want als de tere knoppen in de druivenplant bevriezen, dan sterven ze af. Met desastreuze gevolgen en een mogelijk nu al mislukte oogst. Dat is wel het laatste wat je wilt als wijnboer. Helemaal als je bedenkt dat je maar één keer per jaar kan oogsten.

Maar gelukkig kan de wijnboer zich wapenen tegen de nachtvorst. In Chablis – een van de meest noordelijk gelegen kwaliteitswijnbouwgebieden ter wereld –heeft iedere zichzelf respecterende wijnboer een breed arsenaal aan kacheltjes die verspreid over de wijngaard worden aangestoken als men vreest voor vorst. Het idee hierachter is om de temperatuur aan de grond te verwarmen, waardoor de knoppen in de planten niet naar de knoppen gaan. Het levert mooie beelden op, maar tegelijkertijd is het billen knijpen voor de wijnboer. Tekst gaat verder na video

Het wordt alleen maar erger

Maar wat is er dan zo erg aan huidige aan de nachtvorst van dit jaar? Het antwoord is simpel. Zelden komt dit verschijnsel zo zuidelijk in Frankrijk voor. Dit betekent dat het niet alleen in noordelijke gebieden als Chablis en Champagne heeft gevroren, maar ook in veel zuidelijker gelegen oorden als de Bourgogne, Bordeaux, Rhône en zelfs de Languedoc, waar het tot -8 graden werd. Je kan je voorstellen dat de gemiddelde wijnboer aldaar geen honderden vuurkacheltjes in zijn schuur heeft staan…

De schade wordt ingeschat van 50 tot 90 procent van de oogst. Je hoeft geen expert te zijn om te snappen dat de oogst van 2021 flink in prijs zal stijgen. En dat terwijl de oogst van 2020 nét in de schappen ligt. Mijn tip voor deze lente is om daarom nog maar eens te genieten van als het moois dat Frankrijk te bieden heeft. De spagaat is echter dat de vraag naar deze wijnen daardoor alleen maar toeneemt. En we weten allemaal wat dat met de prijs gaat doen…

Tip 1: Chablis. Ervaringsdeskundige op het gebied van nachtvorst. Altijd wit. Altijd 100% chardonnay. Maar dan wel de lente-versie daarvan.

Tip 2: Rosé de Provence of kijk een deurtje verder: de Languedoc. Provence is de wereldkampioen rosé maken, maar buurman Languedoc doet ook leuk mee. 

Tip 3: Gaat de barbecue aan? Drink dan rood uit de Rhône. Sterk ondergewaardeerd. Kruidig en vol. Op een mooie dag licht gekoeld schenken.  

Titelfoto: We Speak Wine


Meer over Bas

Bas Korpel (1978) is vinoloog, wijnschrijver en recensent. Hij woont op een steenworp afstand van het Vondelpark waar hij dagelijks zijn hond Max uitlaat. Bas is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij is de schrijver van Burp the other wine book. Jaarlijks proeft hij honderden wijnen, onder andere voor De Grote Hamersma, waar hij een van de recensenten van is. 

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Column

To Top