Goed Nieuws op Social Meda

Column

Alcoholvrije wijn: vragen om ellende

Regelmatig krijg ik de vraag van iemand die zwanger is: ‘welke alcoholvrije wijn is nou echt lekker?’ Een lastige vraag. Niet alleen omdat lekker altijd subjectief is, maar ook omdat ik zelden lekkere alcoholvrije wijn proef. 

Laatst was ik bij een importeur, die wel een markt zag in alcoholvrije wijn. Hij had er zelfs een apart merk voor opgericht. Op zich niet zo raar, want de vraag naar alcoholvrij en alcoholarm wordt steeds groter. En die is echt niet alleen beperkt tot zwangere vrouwen. Een tikje verontwaardigd zei de importeur echter dat hij het zo jammer vindt, dat recensenten altijd zo negatief praten over ‘de categorie alcoholvrij’.

Siempre negativo, nunca positivo!

Collega Harold Hamersma vergeleek het drinken van alcoholvrije wijn al eens met ‘seks met een opblaaspop’. Die opmerking gaf niet bepaald een boost aan de markt. Maar eerlijk is eerlijk. Er is maar één reden waarom recensenten altijd zo negatief zijn over alcoholvrije wijn: ze proeven het. 

Onlangs had ik een serie van alcoholvrije en alcoholarme wijnen op de proeftafel staan. Van de elf ingezonden wijnen wisten er drie een voldoende te scoren. Dat is substantieel minder dan bij normale wijn. Onder de proefnotities stonden termen als: kots, bedorven fruit, afwaswater, sloot en de-binnenkant-van-een-asbak. En als dit dan de categorie is die we aanbieden aan zwangere vrouwen, dan snap ik wel dat ik regelmatig de vraag krijg welke alcoholvrije wijn wél lekker is. 

Pak de goede

Volgens mij is de wereld van wijn simpelweg nog niet ver genoeg gevorderd in het maken van goede alcoholvrije en alcoholarme wijn. Op zich ook niet zo gek. Bij bier heeft het ook zo’n dertig jaar geduurd voordat er een fatsoenlijk alcoholvrij alternatief op de markt is gekomen. De enige twee alcoholvrije wijnen die ik nog wel eens aanraadt zijn de Torres Natureo Muscat en PasDuTout (€8,99 bij Grapedistrict). Die laatste is een mousserende alcoholvrije wijn, die wonder boven wonder smakelijk is. 

Toen mijn vrouw onlangs bij een zwangere vriendin ging eten, had ik een fles alcoholvrije mousserende wijn in de deur van de koelkast gezet. Toevallig naast een fles ‘normale’ champagne. Halverwege de avond kreeg ik een foto doorgestuurd van mijn vrouw. Vrolijk proostend met de opmerking erbij: ‘Nou, wij vinden hem lekker hoor!’ Voor de zekerheid keek ik nog even in de koelkast, waar ik de fles alcoholvrije mousserende wijn nog in de deur zag staan…

Titelfoto: Road Trip with Raj – Unsplash


Meer over Bas

Bas Korpel (1978) is vinoloog, wijnschrijver en recensent. Hij woont op een steenworp afstand van het Vondelpark waar hij indien mogelijk zijn hond Max uitlaat. Bas is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij is de schrijver van Burp the other wine book. Jaarlijks proeft hij honderden wijnen, onder andere voor De Grote Hamersma, waar hij een van de recensenten van is. 

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Column

To Top