Goed Nieuws op Social Meda

Column

Klaar voor het EK?

Ik weet niet wat het is, maar ik ben nog niet helemaal warm gedraaid voor het Europees Kampioenschap voetbal. Waar zou het door komen? Door het uitstel van het EK, vorig jaar? De matige optredens van het Nederlands elftal tot nu toe? Of komt het gewoon omdat ik ouder word, en na vele jaren van vergeefse hoop, niet meer geloof in een goede afloop voor Oranje?

Aan de adverteerders kan het niet liggen. De supermarkten, biermerken en koning Toto zijn er al weken klaar voor. En ook het feit dat Nederland zijn poule wedstrijden in Amsterdam gaat spelen zou toch voor extra enthousiasme kunnen zorgen. Waar zal het heen gaan de komende weken. Mijn verwachtingen zijn laag. Zeer laag.

Terroir en beleving

Ik heb dat ook wel eens met een wijn. Dan weet ik het prijskaartje, de herkomst, de druif en mijn eerdere proefervaring. En voordat ik de wijn heb geproefd, heb ik eigenlijk mijn oordeel al klaar. Is dat terecht, vraag ik me af.

Bij wijn in ieder geval niet. Want regelmatig komt het voor dat ik word verrast door een ‘eenvoudige’ wijn die ik niet zo snel voor mezelf zou kopen. Naast de terroir invloeden (druif, klimaat, bodem, expositie en producent) speelt dan iets anders een veel grotere rol: beleving. De invloed van beleving wordt bepaald door glaswerk, temperatuur, wijnspijs, locatie en gezelschap. En zo kan het opeens dat een nietszeggende wijn op een ideale vakantiebestemming, in de warme zon, goed gekoeld uit de koelkast, in het perfect passende glas uit de streek, met heerlijke hapjes, en met een geliefde in je nabijheid opeens een stuk beter smaakt. 

Het ouzo-effect

Ik noem dit altijd het ouzo-effect. Mensen die in Griekenland op vakantie zijn geweest, kopen na afloop vaak een fles ouzo. Omdat die daar zo lekker smaakte. Maar thuis blijkt die een stuk minder lekker te zijn dan je had gehoopt, en vangt hij alleen maar stof in je drankenkast.

Terug naar het Nederlands elftal. Ik zie het Oranje van nu als vrij kansloos voor de titel op het EK. Alleen als alles meezit en als alle factoren gunstig zijn gestemd, dan zie ik een mogelijkheid. Wat dat betreft is het Nederlands elftal net als een wijn. Zeker niet de beste fles uit de kelder, maar met het juiste gebruiksmoment, het perfecte gezelschap en de goede stemming, zouden we daar zomaar eens – meer dan verwacht – van kunnen gaan genieten deze zomer.

Titelfoto: Bas Korpel


Meer over Bas

Bas Korpel (1978) is vinoloog, wijnschrijver en recensent. Hij woont op een steenworp afstand van het Vondelpark waar hij indien mogelijk zijn hond Max uitlaat. Bas is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij is de schrijver van Burp the other wine book. Jaarlijks proeft hij honderden wijnen, onder andere voor De Grote Hamersma, waar hij een van de recensenten van is. 

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Column

To Top