Goed Nieuws op Social Meda

Column

Lex Deelder: 1986 – 2021

Het is april 2015 als Lex Deelder met zeven anderen meedoet aan mijn wijncursus. Ik mag de cursisten voorbereiden voor het examen ‘SDEN 3’, het toelatingsbewijs voor de vinologenopleiding. Vanaf het begin is het duidelijk dat Lex een bijzondere jongen is. Hij is de jongere broer van een oud-huisgenoot en vriendin van mij en de enige uit de groep, die van buiten Amsterdam komt. Lex is geboren en getogen in de omgeving van Leiden. Hij werkt op dat moment al in restaurant Bridges van Hotel Sofitel Legend The Grand Amsterdam. Hij is de enige in de groep die me consequent ‘Bassie’ noemt, en dat voor altijd blijft doen. 

De cursusdagen vallen samen met zijn vrije dag, waarop hij met zijn studieboek naar Brouwerij De Prael gaat om zijn lessen voor te bereiden onder het genot van een paar biertjes. Lex verslindt de literatuur over wijn. En belangrijker nog: hij proeft veel. Heel veel. Hij deelt dat ook met zijn mede-cursisten en met mij: ‘Bassie, de cava van de Dirk is echt heel goed. Die moet je proeven. Niet normaal voor dat geld…’

Ambassadeur van de Bubbel

In korte tijd ontwikkelt Lex een grote voorkeur voor garnacha uit Penedès en Priorat. Al lang voor de hype verdiept hij zich in gin-tonic (‘Bassie, het maakt geen zak uit welke tonic je gebruikt: Schweppes is prima’) en later ook in sake. Hij is groot liefhebber van witte Bourgogne en mousserende wijnen, met name champagne en cava. Met een knipoog noemt hij zichzelf ‘Ambassadeur van de Bubbel’. Hij slaagt voor zijn SDEN 3 en pakt direct door met de opleiding tot vinoloog, die hij ook afrondt. Nog altijd werkt hij in restaurant Bridges, maar inmiddels werkt hij nauw samen met Lotte Wolf, de talentvolle Head Sommelier die in 2018 op 32-jarige leeftijd plotseling overlijdt.

Lex neemt haar rol over. Ik kom hem nog vaak tegen bij grote overzichtsproeverijen. Lex doet altijd zijn huiswerk. Hij ziet het nooit als een opgave, maar altijd als een feest. Hij is eigenwijs, vrolijk, bescheiden en dienstbaar. Leeft voor 200% en blijft de bijzondere jongen die hij altijd is geweest. 

Terug naar Oegstgeest

Midden in het tijdperk van corona besluit Lex om zijn droom achterna te gaan. Samen met zijn beste vriend en compagnon Thijs Schiphorst opent hij restaurant Mizakaya in Oegstgeest. Een klein restaurant met een Spaans-Japans georiënteerde keuken. Vanaf de start loopt de zaak als een trein. Op 15 maart 2021 verschijnt op MissetHoreca.nl een artikel met de kop: ‘Met restaurant Mizakaya terug naar Oegstgeest’. Per dag worden meer Take Away Boxen verkocht dan dat er stoelen zijn in de zaak. Maar Lex mist het contact met zijn gasten en haalt te weinig voldoening uit ‘die klote bakjes vullen’.

Op 14 april 2021 overlijdt Lex. Hij is niet ouder geworden dan 34 jaar. Zijn leven heeft altijd in het teken gestaan van lekker eten, goed drinken en genieten van al het moois dat de horeca te bieden heeft. Nou vraag je je natuurlijk af wat het verhaal van Lex in godsnaam te maken heeft met ‘Goed Nieuws’. Dat vraag ik mezelf ook al een week af. Misschien. Heel misschien. Als er leven is na de dood, dan loopt er nu ergens iemand rond met een fles bubbels in zijn hand, die iedereen met veel plezier een glas inschenkt. Lex, we gaan je missen. 

Titelfoto: Diddo Velema


Meer over Bas

Bas Korpel (1978) is vinoloog, wijnschrijver en recensent. Hij woont op een steenworp afstand van het Vondelpark waar hij indien mogelijk zijn hond Max uitlaat. Bas is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij is de schrijver van Burp the other wine book. Jaarlijks proeft hij honderden wijnen, onder andere voor De Grote Hamersma, waar hij een van de recensenten van is. 

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Column

To Top