Goed Nieuws op Social Meda

Column

Kistje wijn van een ton?

We kunnen momenteel niet meer op vakantie of uit eten. Hoe moet dat nou met al die miljonairs die van gekkigheid niet meer weten wat ze met hun geld moeten doen? Je zou bijna medelijden krijgen met de mensen, wiens kinderen elkaar normaalgesproken in de baai van Saint-Tropez vanaf een jacht natspuiten met een Super Soaker gevuld met Dom Pérignon. Want eerlijk is eerlijk: mousserende wijnen spuiten een stuk verder.

Maar gelukkig is er ook voor deze doelgroep goed nieuws. Het Londense veilinghuis Sotheby’s komt met een uniek Lot: The Primum Familiae Vini 2020 Limited Edition Case & Passport. Het lijkt een leuk doosje wijn met 12 verschillende flessen, maar daar zit toch iets meer achter dan je denkt. 

Niet zomaar een chardonnay’tje

Om te beginnen moet ik dan even uitleggen wat Primum Familiae Vini is: een illuster gezelschap van twaalf wijnfamilies uit de hele wereld die behoren tot de beste producenten van hun streek. Alleen als het bedrijf volledig in familiehanden is, mag het lid worden van Primum Familiae Vini. Het aantal leden van deze club is nooit meer dan 12 families. Tekst gaat verder na foto

Foto: Sotheby’s

Voor de gelegenheid heeft elke familie een Limited Edition wijn in de kist gedaan. En dat zijn niet de lulligste wijnen kan ik je zeggen. Je zou er een kerstdiner mee kunnen vullen. Dan begin je natuurlijk met de Cuvée Sir Winston Churchill 2008 van Pol Roger. Gevolgd door niet zomaar een chardonnay’tje, maar Montrachet ‘Marquis de Laguiche’ 2017 van Joseph Drouhin. Bij het hoofdgerecht wordt het lastig, want je kan kiezen uit twee Super Tuscans, twee Grands Cru Classés uit Bordeaux of bijvoorbeeld Vega Sicilia ‘Unico’. Om de avond af te sluiten met wat zoets uit de Elzas, de Mosel of een flesje Vintage Port.

Maar wacht, er is meer

Op zich kan elke zichzelf respecterende miljonair natuurlijk aan al deze wijnen komen. Sterker nog: met een prijskaartje van tussen twee en driehonderd euro per fles zijn enkele van deze wijnen zelfs toegankelijk voor de huis-tuin-en-keuken-liefhebber. Nee. Het extraatje zit hem in het woord Passport. De koper van dit Lot mag namelijk alle leden van de Primum Familiae Vini bezoeken voor een rondleiding, proeverij en lunch met een familielid. Samen met drie van je beste vrienden. 

Zelden was het interessanter om een miljonair als vriend te hebben. De veiling vindt aanstaande zondag plaats en de verwachte verkoopprijs van het kistje wijn ligt nu nog tussen de 35.000 en 100.000 pond. Exclusief £11.50 verzendkosten. Dat dan weer wel…

Titelfoto: Sotheby’s


Meer over Bas

Bas Korpel (1978) is vinoloog, wijnschrijver en recensent. Hij woont op een steenworp afstand van het Vondelpark waar hij dagelijks zijn hond Max uitlaat. Bas is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij is de schrijver van Burp the other wine book. Jaarlijks proeft hij honderden wijnen, onder andere voor De Grote Hamersma, waar hij een van de recensenten van is. 

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Column

To Top