Goed Nieuws op Social Meda

Column

Guilty pleasure: Veuve & kaassoufflé

Er was een tijd dat ik om de maand een champagne-masterclass gaf aan de internationale sales- en marketingmanagers van een bekend biermerk. Zodoende kwam ik regelmatig ’s avonds thuis met open flessen champagne. Die kon ik natuurlijk niet laten staan. En na al dat harde werken had ik trek gekregen. De elegante smaken van de champagnes probeerde ik niet te verpesten en dus combineerde ik ze met de meest subtiele klassiekers van de snackbar.

Ik kocht een patat met mayonaise en een kaassoufflé. Schonk mezelf een aantal bodempjes champagne in en begon te combineren. Bij toeval ontdekte ik op die manier een hemelse combinatie die eigenlijk niet door de beugel kan. Mijn persoonlijke guilty pleasure: Veuve Clicquot Brut (tikkie ordinair, rijp en vol met abrikozen, vanille en rijke specerijen) met een vers gefrituurde kaassoufflé. 

Krokant, romig en prikkelend

De combinatie van het funky mondgevoel van de krokante snack met zijn romige vloeibare kaas en dan daarbij de bubbels in de champagne geeft een waanzinnige ervaring. Maar eerlijk is eerlijk: niet bepaald een wijn-spijscombinatie uit het boekje. Een heimelijk genoegen, een beschamend pleziertje, een geheim verlangen.  

Binnen de wereld van muziek is het heel normaal om een guilty pleasure te hebben. Maar onder wijnliefhebbers had ik er nog niet eerder van gehoord. Tot op de dag dat ik het vertelde aan een bevriende vinoloog. Hij was niet verrast. Eerder onder de indruk. En tot mijn verbazing gaf hij me direct zijn eigen guilty pleasure in return

Tawny port met pinda M&M’s

“Ik zit nu in mijn port-periode”, vertelde de oud-studiegenoot. “Ik drink regelmatig port en recentelijk ontdekte ik dat Tawny port uitstekend combineert met pinda M&M’s. Je weet wel, die gele…” Eerst lachte ik. Daarna begon ik te denken. Tawny port staat bekend als de ideale combinatie met chocolade en noten. En dus begreep ik wat hij bedoelde. Ik geloofde hem direct en snapte zijn guilty pleasure. 

Belangrijker nog, was dat ik vanaf dat moment nergens meer van op keek. Ik heb sindsdien vaak mijn eigenaardige persoonlijke voorkeuren gedeeld met liefhebbers, die op hun beurt de leukste combinaties deelden met mij. Ik roep je daarom op om uit te komen voor je persoonlijke guilty pleasures op het gebied van wijn. Deel ze met elkaar en laat je verrassen door de bijzondere combinaties die je er van een ander voor terug krijgt. 

Titelfoto: Vicky Hincks – Unsplash


Meer over Bas

Bas Korpel (1978) is vinoloog, wijnschrijver en recensent. Hij woont op een steenworp afstand van het Vondelpark waar hij dagelijks zijn hond uitlaat. Bas is getrouwd en heeft drie kinderen. Samen met Jur Baart maakte hij Burp the other wine book. Jaarlijks proeft hij honderden wijnen, onder andere voor De Grote Hamersma, waar hij een van de recensenten van is. 

Pssst, word jij ook zo blij van dit goede nieuws?

Help ons om nog meer goed nieuws te maken. Je kan hier doneren. Ook kleine beetjes helpen.

Doneer direct

 

+4

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!
Continue Reading

Nog meer Column

 • Column

  Vorst regeert

  Door

  ‘Kan je wat frisse lentewijnen tippen?’ werd me gevraagd. Ik weet eerlijk gezegd niet of dit...

 • Column

  Aart Bol

  Door

  Ik heb twee dochters; Ella en Sira. Ik hoorde ‘Ella’ voor het eerst in Griekenland, waar...

 • Column

  Hoe klassieker, hoe slechter

  Door

  Begrijp me niet verkeerd. Ik ben gek op klassieke wijngebieden. Ik loop warm voor Bourgogne, Champagne...

 • Column

  Voor jou van mij

  Door

  Ik heb een eigen Feel Good Magazine en daarin schrijf ik altijd een aantal Feel Good...

 • Column

  Spelen met temperatuur

  Door

  Ik heb jarenlang wijndemo’s gegeven in een supermarkt. Ik stond dan aan een vrolijke eikenhouten ton...

To Top