Goed Nieuws op Social Meda

Column

Drink Royal

Op Koningsdag wordt royaal gedronken, maar meestal ligt de focus op kwantiteit en niet op kwaliteit. En dat terwijl de royals er zelf ook niet in spugen. Het brengt me terug bij Paleis Soestdijk en de wijnkelder van Prins Bernhard.

Het is alweer bijna tien jaar geleden dat ik werd gevraagd om de leegstaande wijnkelder van Prins Bernhard te vullen voor bezoekers van Paleis Soestdijk. Het paleis werd gebruikt voor exposities en er werden rondleidingen gegeven. Bezoekers konden een fles wijn uit de kelder van Bernhard – die zich overigens direct onder het bordes bevindt – kopen in de gift shop. Speciaal voor het maken van de nieuwe wijnkaart van Zijne Koninklijke Hoogheid dook ik in zijn drinkpatroon. 

Heineken for breakfast

Iedere middag dronk hij standaard een glas roze champagne. Niet de minste overigens. Het was de Pommery Cuvée Louise Rosé. Later op de dag dronk de prins dan graag witte Bourgogne: Corton-Charlemagne van Louis Latour to be precise. Ook geen kiloknaller zullen we maar zeggen.

Dronk de prins dan altijd alleen maar het duurste van het duurste? Nee hoor. Zo wist een van de ingewijden van het paleis mij in te fluisteren dat Bernhard bij het ontbijt, de dag startte met een blikje Heineken. Om de scherpe randjes er vanaf te krijgen, denk ik dan maar. 

Blik vooruit

Rood dronk de prins niet. Hij had het overigens wel in huis. Zijn rode huiswijn was de Rioja Crianza van Marqués de Cáceres. Toevallig dan opeens weer zeer betaalbaar. Interesting

Maar genoeg over Prins Bernhard. Terug naar onszelf. Want wat gaan wij de komende tijd drinken als we weer op een terras zitten? De openingstijden nodigen uit om vooral lichtvoetig en elegant te drinken. Wat dat betreft zijn roze champagne en witte Bourgogne natuurlijk helemaal geen slechte keuzes. Daar zullen de restaurateurs vast ook geen bezwaren tegen hebben. Het blikje Heineken, daar zou ik echter even van wegblijven. Na al die maanden wordt het weer tijd voor een biertje van de tap.

Titelfoto: Kazuend – Unsplash


Meer over Bas

Bas Korpel (1978) is vinoloog, wijnschrijver en recensent. Hij woont op een steenworp afstand van het Vondelpark waar hij indien mogelijk zijn hond Max uitlaat. Bas is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij is de schrijver van Burp the other wine book. Jaarlijks proeft hij honderden wijnen, onder andere voor De Grote Hamersma, waar hij een van de recensenten van is. 

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Column

To Top