Goed Nieuws op Social Meda

Column

Vrijheid blijheid?

Vandaag vieren we 76 jaar vrijheid. Bijzonder om daar bij stil te staan. Mijn gedachten gaan terug naar een Oostenrijkse wijnproducent, die ik bezocht in februari 2017. Ik was in de Wachau: het meest westelijke wijngebied van Oostenrijk, direct gelegen aan de oevers van de rivier de Donau. Van alle Oostenrijkse wijngebieden ligt de Wachau het dichtst tegen de Alpen aan. 

Ik ga op bezoek bij ‘Domäne Wachau’. Een coöperatie waarbij de aangesloten druivenboeren de eigenaars zijn. Dat blijkt de sleutel tot succes, want Domäne Wachau wordt gezien als een van de meest succesvolle coöperaties van Europa met een prima prijs-kwaliteitverhouding. Grote kans dat je hun wijnen wel eens hebt gedronken. Ze zijn niet alleen te koop bij Gall & Gall, maar ook de populaire grüner veltliner van de HEMA komt er vandaan. 

Steinfeder, Federspiel en Smaragd

De Wachau heeft een geheel eigen classificatiesysteem voor de wijnen die er vandaan komen. Voornamelijk gemaakt van één druif. Meestal riesling of dus die local hero grüner veltliner. Afhankelijk van de herkomst, alcoholpercentage en rijkdom van de wijn wordt deze ingedeeld in een bepaald smaaktype. Steinfeder (vernoemd naar een grassoort die aan de voet van de berg groeit) is het instapniveau. De naam Federspiel is een verwijzing naar de valk die in de lucht vliegt. Dit is het middensegment. De absolute top is Smaragd, vernoemd naar een lokale gifgroene salamander die zich schuil houdt op de warmste plekjes in de meest gunstig gelegen wijngaarden.

Tijdens een uitgebreide proeverij ontdek ik het verschil in smaak en stijl van de wijnen. De Smaragd wijnen blijken – ondanks het feit dat het allemaal witte wijnen zijn – over een uitzonderlijk lange levensduur te beschikken. Zo proef ik nog zeer levendige Smaragd rieslings en grüner veltliners met een leeftijd die varieert van twintig tot dertig jaar oud. 

Russische ‘bevrijding’

Mijn gastheer vertelt dat ze in de vinotheek van iedere oogst nog Smaragd wijnen hebben liggen tot aan het jaar 1945 aan toe. Ik ben onder de indruk. Niet alleen vanwege de leeftijd van de wijnen, maar ook door het bijzondere jaartal. 

‘Heeft dat iets met de oorlog te maken?’ vraag ik me hardop af. ‘Ja dat klopt. We hebben in de kelder altijd een ruime voorraad aan oudere jaargangen gehad. Totdat we in 1945 bevrijd werden door de Russen. Die hebben de bevrijding hier tot op de laatste druppel gevierd.’

Titelfoto: Arno Senoner – Unsplash


Meer over Bas

Bas Korpel (1978) is vinoloog, wijnschrijver en recensent. Hij woont op een steenworp afstand van het Vondelpark waar hij indien mogelijk zijn hond Max uitlaat. Bas is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij is de schrijver van Burp the other wine book. Jaarlijks proeft hij honderden wijnen, onder andere voor De Grote Hamersma, waar hij een van de recensenten van is. 

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Column

To Top