Goed Nieuws op Social Meda

Column

Dit is geen Chocomel

Mijn nichtje was drie toen ze een keer naar de Antillen ging. Dit was lang voordat we hadden gehoord van Covid-19. Ter plaatse zat ze met haar vader op een terras. Mijn zwager vroeg haar wat ze wilde drinken. Haar antwoord was kort en krachtig: ‘Chocomel’. Het meisje kreeg een glas Antilliaanse chocolademelk voor haar neus. Ze nam een slok en zei toen teleurgesteld: ‘Papa. Dit is geen chocomel…’

Ik gebruik deze anekdote vaak bij proeverijen en cursussen die ik geef. En het moment waarop ik het inzet is altijd hetzelfde. Namelijk als iemand aangeeft, dat hij niet zo goed kan proeven. Na het chocomel-verhaal zeg ik dan standaard: als mijn nichtje van drie de smaak van chocomel in haar proef-database heeft opgeslagen, dan ga je mij niet vertellen dat jij niet kan proeven.

Iedereen heeft een proef-database

Dan opeens beginnen ze het te snappen. Er komt altijd wel een verhaal over iemand die het verschil kan proeven tussen Pepsi en Coca-Cola. Of cola uit een flesje, blikje of post-mix. En als we met elkaar bepaald hebben dat dit een kwestie van proefgeheugen is, kunnen we beginnen met serieus proeven. 

Bij het maken van een proef-technische omschrijving van een wijn, doe je niets anders dan verbindingen leggen in je hoofd. Je gaat op zoek naar associaties. Zo kan je in een Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc vaak de geur van passievrucht, kruisbessen en limoen ontdekken. En houtgerijpte chardonnay heeft associaties van perzik, roomboter en vanille. Dit is een test die je een keer moet doen om het voor eens en altijd te onthouden. Oftewel: om het op te slaan in je eigen proef-database. Iedere wijnwinkel om de hoek kan je daarbij helpen.

Sluit je ogen en proef

Now that we know this kan je eindeloos losgaan om je eigen proef-database te vullen. Grappig genoeg heb je ook al standaard een paar wijnen in je database zitten, zonder dat je dat van je zelf weet. Sluit maar eens je ogen terwijl je denkt aan achtereenvolgens Champagne, Provence rosé en Bordeaux. Zie je wel?

En dit zijn alleen nog maar drie gebieden. Zo kan je ook een standaard smaakassociatie krijgen van druiven, landen, producenten of zelfs bepaalde wijngaarden. En voor je het weet ben je hooked. Loop je over de markt inkopen te doen voor een maaltijd en zit je tegelijkertijd te bedenken welke wijn je erbij kan schenken. Of voor mijn part welke cola. Of chocomel…

Titelfoto: Bas Korpel


Meer over Bas

Bas Korpel (1978) is vinoloog, wijnschrijver en recensent. Hij woont op een steenworp afstand van het Vondelpark waar hij dagelijks zijn hond uitlaat. Bas is getrouwd en heeft drie kinderen. Samen met Jur Baart maakte hij Burp the other wine book. Jaarlijks proeft hij honderden wijnen, onder andere voor De Grote Hamersma, waar hij een van de recensenten van is. 

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Column

To Top