Goed Nieuws op Social Meda
Appreciate Life

Leef

Weinig geld, hoger geluksniveau

Geluk is echt helemaal gratis!

We kennen allemaal de uitdrukking: “Geld maakt niet gelukkig”. En dat is nu ook wetenschappelijk aangetoond. Zo blijkt uit recent onderzoek dat mensen uit samenlevingen waar geld een minimale rol speelt, zeer gelukkig zijn. Gelukkiger zelfs dan mensen met meer geld.

Draagt economische groei en geld wel bij aan geluk?

Als we kijken naar hoe we het welzijn kunnen vergroten van lage inkomenslanden, richten we ons vooral op geld en economische groei. De gedachte is dat economische groei automatisch zorgt voor meer tevreden mensen. Met name mensen die weinig tot geen geld te besteden hebben, zouden er in ervaren geluk op vooruit gaan. Onderzoekers aan de McGill University in Montreal, Canada en de Institut de Ciènca (ICTA-UAB) in Barcelona trekken deze veronderstelling nu in twijfel.

Zo interviewden zij mensen uit landen met lage inkomensniveaus. Landen die doorgaans niet worden meegenomen in geluksenquêtes die wereldwijd worden afgenomen. Zij vroegen de mensen hoe gelukkig zij zich voelden en ontdekten dat de meerderheid opmerkelijk veel geluk rapporteerde.

Familie en natuur: dat is pas belangrijk

De onderzoekers brachten tijd door in verschillende kleine vissersgemeenschappen op de Salomonseilanden en in Bangladesh. Twee landen met zeer lage inkomens. Met de hulp van lokale vertalers interviewden zij gedurende een aantal maanden meerdere keren burgers in zowel landelijke als stedelijke gebieden. De interviews vonden op onverwachte momenten plaats. Dit om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van hun stemming op verschillende momenten. Verder kregen de onderzoekers zo veel informatie over levensstijl, hun (vissers)activiteiten, het te besteden geld en de situatie van de markt(integratie).

Vissers in Bangladesh
Foto door Saidur Rahman – Unsplash

Waar ze van stonden te kijken, was dat de gemeenschappen met de laagste inkomensniveaus juist de hoogste geluksniveaus meldden. Deze scores waren vergelijkbaar met die van Scandinavische landen, die doorgaans het hoogst scoren in de wereld.

Nu bleek dat op de plekken waar minder geld werd verdiend, mensen een groter deel van hun tijd doorbrachten in de natuur. Daarnaast waren zij meer samen met hun familie. Volgens de geïnterviewde deelnemers waren dit de redenen dat zij zich gelukkig voelden.

Maakt geld juist ongelukkig(er)?

Een verrassende uitkomst van het onderzoek was verder het negatieve effect van méér inkomen. Zo rapporteerden bewoners uit bijvoorbeeld de meer stedelijke gebieden in Bangladesh (waar geld een duidelijkere rol speelde) juist een lager geluksniveau.

Al met al suggereren onze bevindingen dat het genereren van inkomsten – vooral in vroege stadia – daadwerkelijk schadelijk kan zijn voor geluk“, vertelt Sara Miñarro, hoofdauteur van het onderzoek.

Geld verdienen op kantoor
Foto door Dylan Nolte – Unsplash

Dus geld maakt ongelukkig? Wij zouden het anders willen benaderen. Uiteraard met een positieve insteek, want daar staan wij bij GOEDNIEUWS voor. Het lijkt er eigenlijk vooral om te gaan hoe je invulling geeft aan je leven. Dus je hoeft zeker niet je baan op te zeggen. Geluk kun je ook op andere manieren vinden.

Don’t worry, be happy

Let tijdens het wandelen bijvoorbeeld eens goed op de fluitende vogeltjes. Dit kan evenveel voldoening geven als een loonsverhoging, zoals je in dit artikel kunt lezen. Heb je niet zoveel mogelijkheden tot wandelen of begeef je je liever niet in de op dit moment overvolle parken? Koop (of kweek) dan een plantje. Je leest hier waarom. En vind je het op dit moment lastig om geluk uit je relatie te halen omdat je de hele tijd op elkaars lip zit? Hier een tip om je relatie – in slechts 4 minuten – een boost te geven. Heb je geen partner? Ervaar dan wat een minuut oogcontact met je huisgenoot, vriend(in), vader, moeder, broer of zus met je doet (dit kan ook online).

Koester dus wat je hebt en probeer (ook al is dat in de huidige omstandigheden soms een uitdaging) je niet al te veel zorgen te maken. Zoals Bobby McFerrin in 1988 al zong:

In every life we have some trouble

When you worry you make it double

Don’t worry

Be Happy

Bron: EurekAlert

Titelfoto door A.R.T. Poala – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top