Goed Nieuws op Social Meda

Leef

Koffie blijkt wondermiddel tegen ziektes

Koffie: we kunnen en willen nooit meer zonder. Het is ons begin van de dag, onze middagpauze, ons even-een-momentje-voor-mezelf of juist ons lekker-gezellig-met-vrienden-een-bakkie-pleur. Het enige nadeel aan koffie? Het zou slecht zijn voor de gezondheid. Alhoewel… Meerdere onderzoeken tonen het tegendeel aan. Koffie drinken zou juist vele gezondheidsvoordelen hebben. Zo zou het helpen bij het bestrijden van kanker, de ziekte van Parkinson, leverziekten en depressie. 

Koffie: van kankerverwekkend naar kankerbestrijdend

In 1991 wordt koffie, net zoals rood vlees, op the World Health Organization’s lijst van mogelijke kankerverwekkers gezet. In 2016 wordt koffie hier weer van afgehaald. Nu, in 2021, precies 30 jaar nadat koffie als kankerverwekkend werd bestempeld, blijkt dat koffie juist het tegenovergestelde effect heeft. Het vermindert bijvoorbeeld het risico op melanomen (een vorm van huidkanker) en bij mannen vermindert het drinken van koffie het risico op prostaatkanker. 

Maar dat is nog niet alles: koffiedrinkers hebben 20 procent minder kans op het krijgen van leverziekten vergeleken met niet-koffiedrinkers en maar liefst 50 procent minder kans om te overlijden als gevolg van leverziekten. Dit komt door de chemische stoffen kahweol en cafestol, waarvan koffie een hoge concentratie bevat. Deze stoffen bleken al eerder het risico op leverziekten te verminderen bij dieren. 

Foto: Nathan Dumlao, Unsplash

Bakkie pleur tegen de treur

Een studie van Harvard wijst uit dat koffie tevens het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson vermindert. Dit heeft te maken met de hoeveelheid cafeïne in koffie. Ook neemt de kans op depressie af bij mensen die regelmatig koffie drinken. Hoe meer koppen per dag, hoe minder de kans op depressie. En nee, dit artikel wordt niet gesponsord door Douwe Egberts. 

Het onderzoek van Harvard toonde tevens aan dat koffie galstenen en Alzheimer helpt te voorkomen. En alsof dat niet genoeg goed nieuws is, stimuleert koffie de aanmaak van zogeheten “bruin vet”, dat obesitas tegengaat in plaats van het bevordert en bovendien goed is voor je hart. Dus neem gerust nog een kopje: koffie is een wondermiddel!

Titelfoto: Christiana Rivers, Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top