Goed Nieuws op Social Meda

Leef

Planten in huis helpen je door de lockdown heen

Verbeter je stemming: koop een plant. Of kiem, kweek of stek deze zelf.

De rek begint er bij veel mensen een beetje uit te raken. Het grootste gedeelte van de bevolking onderkent (hetzij met frisse tegenzin) dat een lockdown – of deze nou ‘intelligent’ is of streng – nodig is om het virus in te dammen. Maar of je nou achter het beleid staat en je strikt aan de regels houdt, je collectief ‘koffie gaat drinken’ op het Museumplein of gaat rellen in Roermond; duidelijk is dat het ons allemaal zwaar valt. Goed dus om te weten hoe je om kunt gaan met alle moeilijke gevoelens die deze pandemie met zich meebrengt. En dat blijkt heel simpel te kunnen door: planten in huis te halen. Dus koop, kiem of kweek er lustig op los. Uiteraard geven we een paar tips.

Groen doet goed

Tal van onderzoeken tonen het positieve effect aan van natuur, buiten zijn en (stedelijk) groen op ons psychische welbevinden: het zorgt voor minder psychische klachten, verlaagt stress en maakt mensen gelukkiger. Al het hebben van een tuin(tje) of buitenplaats heeft een positieve uitwerking op je stemming. Zelfs als je enkel uitzicht hebt op groen of planten helpt dit je humeur een handje. Maar wat nou als je niet dat uitzicht hebt, of de mogelijkheid om naar buiten te gaan er niet is?

Zo mogen we in Nederland ergens nog van geluk spreken. In de hele pandemie was het ons toegestaan om een rondje door het park te doen of even uit te waaien aan het strand. Dit doen we dan ook massaal. Maar veel andere landen kondigden al snel de noodtoestand af en mensen werden gedwongen lange tijd binnen door te brengen. In Italië bijvoorbeeld mocht men zich maandenlang niet buitenshuis begeven zonder zwaarwegende redenen. Ging je toch op pad terwijl dit niet strikt noodzakelijk was, dan leverde dit je (toren)hoge boetes op.

Onderzoekers uit Italië, Spanje, Griekenland en Brazilië waren dan ook erg benieuwd naar het psychisch welbevinden van mensen tijdens deze lockdown periode. In een internationale studie gecoördineerd door de Research Group for Urban Nature and Biosystems Engineering (NATURIB) werd daarbij specifiek gekeken naar het effect van het hebben van planten in huis.

Woonkamer met planten
Foto door Prudence Earl – Unsplash

Haal buiten naar binnen

Het onderzoek – waar uiteindelijk 46 landen en meer dan 4.200 deelnemers aan meewerkten – toont duidelijk aan dat het hebben van planten in huis een positieve invloed heeft op het psychische welzijn van mensen. Maar liefst 74% van de deelnemers was het ermee eens dat het hebben van planten in huis een positieve bijdrage leverde aan hun stemming tijdens de lockdown.

Dit werd bevestigd door de frequentie van zelfgerapporteerde gevoelens van kalmte, optimisme en opgewektheid. Deelnemers aan de studie die géén planten in huis hadden daarentegen, rapporteerden vaker negatieve emoties zoals somberheid, angst, stress en verdriet.

Ook al kunnen wij hier wel nog naar buiten (al zij het enigszins beperkt door de avondklok. Maar goed, dan zie je toch geen steek dus ook geen groen), de resultaten van dit onderzoek sporen hoe dan ook aan om te investeren in een paar nieuwe kamerplanten. En misschien is het een idee om de ME bij de volgende demonstratie plantjes mee te geven die ze uit kunnen delen? Of een een zooitje zaden. Want een andere optie is om je eigen planten te kweken.

Kweek je eigen planten

Op de site van Botanopia vind je tal van filmpjes die je kunnen helpen bij het kweken, kiemen en stekken van je eigen planten. Gewoon van een avocado pit bijvoorbeeld:

Maar het kan ook met citroen- of mango pitten, bonen, pinda’s of andere noten. Op hun site kun je naast accessoires en steunen voor planten, ook handige kweekschaaltjes aanschaffen. Wij wensen jullie er veel plezier mee. Foto’s van de resultaten zien wij bij Goednieuws.nl graag tegemoet.

Titelfoto door Katya Austin – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top