Goed Nieuws op Social Meda

Leef

Morgen lege agenda? Go down to the river

Zondag aanstaande worden over de hele wereld rivieren én rivieroevers schoongemaakt. Vanwege corona niet zo massaal als anders, maar verdeeld over meer dan tweehonderd kleine, plaatselijke acties. Lekker bezig!

Plastic niet altijd fantastic

Jaarlijks komt meer dan 8 miljard kilogram plastic afval in de oceanen terecht. Dit heeft desastreuze gevolgen voor het milieu, het zeeleven en de menselijke gezondheid. Een groot deel van dat plastic bereikt de zee via rivieren. Dat gaan ze morgen proberen te voorkomen.

Coronaproof

River Cleanup organiseert al enkele jaren opruimacties met vrijwilligers om de oevers van rivieren schoon te maken. Op die manier wordt ook het bewustzijn rond plasticvervuiling opgekrikt. 

Aanstaande zondag is het opnieuw zo ver. Door de coronacrisis zijn de acties wel wat anders: geen grote opruimacties, maar meer dan tweehonderd kleinschalige, plaatselijke acties van Brussel, Tokio en New York tot in China, Sri Lanka, Palestina en Zuid-Afrika. Vrijwilligers dragen handschoenen en waar dat verplicht is ook mondmaskers.

“Met kleinschalige, individuele en vooral coronaproof acties langs rivieren en oevers wil River Cleanup bewustwording creëren bij de mensen en hen een deel van de oplossing maken”, zegt Arno Doggen, River Warrior bij River Cleanup. 

Meer plastic door corona

De actie komt op het juiste moment, zegt River Cleanup, aangezien het coronavirus ervoor zorgt dat er weer meer plastic in omloop is. Sommige steden stellen een verbod op wegwerpplastic zelfs uit, en consumenten kiezen weer sneller voor verpakte producten.

“Jaarlijks komt er acht miljard kilogram plastic in de oceanen terecht en de coronacrisis brengt nog meer plastic in omloop”, zegt Thomas de Groote, de oprichter van River Cleanup. “Denk bijvoorbeeld aan mondmaskers en handschoenen, maar ook de grote stijging van afhaalproducten. Helaas eindigt een deel van deze verpakkingen en producten ook in de natuur. Tijd voor actie dus. Iedereen kan deelnemen aan River Cleanup World met een individuele actie, helemaal in lijn met de huidige coronaregels.”

Mooie initiatieven

Fantastisch dat dit soort initiatieven bestaan. En juist nu extra belangrijk zijn. Draag je steentje bij en registreer ook jouw opruimactie. En anders kan je nog altijd je SUP pakken en zelf aan de slag gaan.

Een eigen opruimactie kan je registreren via https://www.river-cleanup.org/nl/organise

Bron: persbureau IPS

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Leef

To Top