Goed Nieuws op Social Meda
Lees hier het artikel over het Hugo de Grootjaar 2021

Leef

Dagje weg? Vier Hugo de Grootjaar!

Droom jij inmiddels ook van het behang op de muur? Geen puf om steeds iets nieuws te verzinnen voor het weekend? Geen probleem! Wij gaan je helpen door regelmatig bijzondere, inspirerende, leerzame (jawel) en ouderwets leuke tips geven voor dagjes uit. Helemaal coronaproof, in Nederland – alleen, samen of met het gezin. Inspiratie nodig? We’ve got you! Deze keer; vier Hugo de Grootjaar!

Hugo de Grootjaar

Dit jaar is het Hugo de Grootjaar. Precies 400 jaar geleden, ontsnapte Hugo de Groot uit Slot Loevenstein. Hugo was een echt ‘wonderkind’ en maakte al snel carrière als advocaat en rechtsgeleerde. Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van het Internationaal Recht. De ideeën die hij nalaat over vrede, vrijheid en recht hebben nog steeds een blijvende invloed op onze samenleving. Hugo was het niet eens met de machtshebbers en werd in 1618 tijdens het Twaalfjarig Bestand veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Foto: Repro Hugo de Groot collectie Loevestein, olieverf op paneel, Van Mierveldt

Ontsnapt in een boekenkist

Drie jaar later, in 1621, ontsnapt Hugo via een boekenkist. Hij komt terecht in Gorcum (Gorinchem), waar hij zich vermomt als metselaar en verder vlucht naar Parijs. Hier wordt Hugo gesteund door de koning en bouwt hij zijn leven op. Hugo wordt ambassadeur voor de koningin van Zweden. Op een terugreis vanuit Zweden, in 1645, zinkt het schip waar Hugo aan boord is en hij overleeft helaas niet. Hugo ligt begraven in de Nieuwe Kerk in Delft.  

Slot Loevenstein

De indrukwekkende ontsnapping in een boekenkist wordt dit jaar gevierd op verschillende locaties door Nederland. Slot Loevenstein heeft in de oude cel van de toenmalige gevangenis een bijzondere expositie. Kruip (letterlijk) in een boekenkist of in de gedachten van andere Nederlandse geleerden zoals astronaut André Kuipers, theoloog Almantine Leene en coördinator humanitair oorlogsrecht Rode Kruis, Tessa Beeloo. Zij nemen je mee in het gedachtengoed van Hugo en belichten actuele kwesties. Vraag jezelf eens af; bestaat er een rechtvaardige oorlog? Van wie is de planeet Mars?

Cultuurwandeling 10 juli

Slot Loevenstein opent, mits dit lukt met de corona maatregelen, op 10 juli haar deuren voor lokale en regionale partijen die kunst, literatuur en muziek meebrengen om het Hugo de Grootjaar te vieren! Tijdens deze dag is het mogelijk een cultuurwandeling te maken door het slot. Later dit jaar zullen er ook filmvertoningen plaatsvinden in samenwerking met het Internationaal Film Festival Gorinchem en het Rode Kruis. Bekijk alle online of offline activiteiten op de website van Slot Loevenstein.

Dagje weg?

Heb jij het vorige dagje weg gemist? Lees dan hier het artikel over goud zoeken in Nederland!

Titelfoto: Hugo de Grootjaar, Slot Loevenstein

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Simone Potters-Roof (1983) is tekstschrijver bij Tekstbureau Op de Letter. Simone levert met haar tekstbureau een actieve bijdrage in het versterken van de positie van (startende) ondernemers en werkzoekers met behulp van ijzersterke teksten. Ze woont in Eethen samen met haar man en zoontje. Eén van haar passies is reizen en in haar vrije tijd is ze dan ook vaak terug te vinden op de mooiste plekjes in binnen- en buitenland.

Nog meer Leef

To Top