Goed Nieuws op Social Meda
Lees hier het artikel Dagje weg? Loop het klompenpad!

Leef

Dagje weg? Loop het klompenpad!

Droom jij inmiddels ook van het behang op de muur? Geen puf om steeds iets nieuws te verzinnen voor het weekend? Geen probleem! Wij gaan je helpen door regelmatig bijzondere, inspirerende, leerzame (jawel) en ouderwets leuke tips te geven voor dagjes uit. Helemaal coronaproof, in Nederland – alleen, samen of met het gezin. Inspiratie nodig? We’ve got you! Deze keer; loop het klompenpad!

Komend weekend wordt het lekker weer. Tijd om de wandelschoenen aan te trekken en wat van die broodnodige vitamine D binnen te krijgen. Geen idee waar je het moet zoeken? Loop eens een keer een klompenpad. Een wat? Een klompenpad. Eigenlijk zijn klompenpaden lokale wandelroutes die vaak over kerkpaden, jaagpaden en veenkades lopen. Deze paden zijn vaak al eeuwen geleden ontstaan en dreigen verloren te gaan. Daarom worden er tussen gemeenten en landeigenaren afspraken gemaakt om deze voetpaden te behouden. Dus waar wacht je nog op? Wandelschoenen aan en zoek het boerenland op.

Foto: Clem Onojeghuo, Pexels

Waar kan ik een klompenpad lopen?

Er zijn klompenpaden door heel Nederland, maar de meeste vind je centraal gelegen in de provincies Utrecht en Gelderland. Op de website www.klompenpaden.nl vind je routes in Gelderland en Utrecht. De website is een initiatief van Landschap Erfgoed Utrecht. Hier tref je niet alleen routes maar ook de do’s en don’ts van het lopen op een klompenpad. Want wist je bijvoorbeeld dat er geen hondjes mee mogen? Dit komt omdat de paden deels over particulier terrein lopen en er op sommige stukken grond van landeigenaren vee loopt.

Hoe werkt het lopen van een klompenpad?

Je loopt de routes gemakkelijk met de app of volgt de borden met de klompen erop die met pijlen de juiste richting aangeven. Je kunt sommige routes aan elkaar plakken en verlengen of routes inkorten. De paden zijn toegankelijk tussen zonopkomst en zonsondergang en alleen voor wandelaars. Fietsers en mountainbikers zijn niet toegestaan.

Klompenpad top 3

1. Avervoorderpad (13 km) – Dit is met recht een echt klompenpad. Je wandelt in het buitengebied van De Vecht (Terwolde). Veel onverhard terrein, dus nat en vies worden! Onderweg kom je schitterende doorkijkjes en een prachtige herenboerderij uit 1500 tegen.
2. Paradijspad (10 km) – De naam zegt genoeg. Een ritje naar Barneveld is voldoende om even één met de natuur te worden. Onderweg ontmoet je kippen en koeien, naast natuurlijk een enkel ANWB paartje met matching outfits.
3. Kunst aan het klompenpad (5,5 km) – Een speciale vermelding voor de route van Rhenen naar Landgoed De Lieskamp in Wageningen. Langs de route is namelijk op 29 en 30 mei kunst te bewonderen! Maar liefst zestien verschillende kunstenaars presenteren hun werk langs de wandelroute. Doel om kunst in deze tijd toch toegankelijk te maken.

Loop het klompenpad met kinderen

Het Benedeneindsepad in Benschop is erg leuk om met kinderen te lopen. De route is niet te lang, 4,5 kilometer en aan het einde kun je pannenkoeken eten in het gezellige pannenkoekhuis. De route heeft een trekpontje en je komt veel dieren tegen. Let wel op, de route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Dagje weg?

Heb jij het vorige dagje weg gemist? Lees dan hier het artikel vier Hugo de Grootjaar!

Titelfoto: Skitterphoto, Pexels

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Simone Potters-Roof (1983) is tekstschrijver bij Tekstbureau Op de Letter. Simone levert met haar tekstbureau een actieve bijdrage in het versterken van de positie van (startende) ondernemers en werkzoekers met behulp van ijzersterke teksten. Ze woont in Eethen samen met haar man en zoontje. Eén van haar passies is reizen en in haar vrije tijd is ze dan ook vaak terug te vinden op de mooiste plekjes in binnen- en buitenland.

Nog meer Leef

To Top