Goed Nieuws op Social Meda

Leef

Corona en het einde van de walvisvaart

Voor het tweede jaar op rij lijken de IJslandse walvisvaarders achter het net te vissen. Als walvisfanaat werd ik erg vrolijk van dit bericht van National Geographic. Net als in 2019 varen de IJslandse walvisvaarders namelijk niet naar buiten om te jagen op walvissen.

Het wordt nog mooier

Een van de walvisvaarders heeft zelfs de volgende veelbelovende uitspraak gedaan: “I’m never going to hunt whales again, I’m stopping for good.” Een van de redenen hiervoor is de uitbraak van COVID-19 en de daarmee gepaard gaande restricties. Het is blijkbaar praktisch onmogelijk om ‘social distancing’ na te leven op zo’n walvisjager. Jammer? Mwah, valt wel mee.

Foto: unsplash

Het laatste zetje

Om deze positieve ontwikkeling volledig toe te schrijven aan corona gaat wat ver. In IJsland was de publieke opinie al langer aan het kantelen. Steeds meer jachtgronden werden tot verboden gebied verklaard en juist toegewezen als reservaat voor walvissen. Uit een door het IFAW (Het Internationaal Fonds voor Dierenwelzijn) uitgevoerde enquête kwam naar voren dat slechts 2% van de IJslanders nog walvisvlees consumeerde. Samen met de resterende 98% roept het IFAW daarom mensen op een petitie te tekenen tegen de walvisvaart. Dit alles deed het bedrijfsmodel van de walvisvaarders geen goed.

Hoop voor de walvisvaarders

Het aantal toeristen dat naar IJsland komt om naar walvissen te kijken neemt jaarlijks flink toe. De afgelopen jaren neemt dit tussen de 15 en de 34% per jaar toe. Kijken is ook veel leuker dan eten! Met andere woorden, dit biedt perspectief voor de walvisvaarders om zich om te scholen. Het is nooit te laat om hun opgebouwde kennis van deze prachtige dieren in te zetten bij het spotten ervan. Als ze hun harpoen maar thuis laten. Kijk hier eens mocht je binnenkort naar IJsland gaan om walvissen te kijken.

Oude tijden herleven

Zoals we al aanhaalden in dit interessante artikel, gaat het de walvissen al een tijdje voor de wind. Dit goede nieuws uit IJsland zorgt dat de walvissen de wind nog wat lekkerder in de zeilen zullen hebben. Nu Japan en Noorwegen nog. Ik drink vanavond alvast een Corona op het einde van de walvisvaart.

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Leef

To Top