Goed Nieuws op Social Meda

Column

Valentijnsdag; de dag van de liefde

Zondag is het weer zover; de dag van de geliefden. Veel mensen vinden Valentijnsdag een commercieel feest. Maar dat zijn de mensen die niet weten wat de oorsprong is van deze prachtige dag. Ik heb niet één, maar zelfs drie versies voor je. Kies er maar een uit.

Oorsprong van Valentijn

Wat precies de oorsprong is van Valentijnsdag is lastig te achterhalen, ik heb drie versies voor deze dag van de liefde voor jou uitgezocht.
De eerste is een legende waarin Valentijn een priester zou zijn die in het geheim jonge mensen trouwde. Dat was in een periode dat jonge mensen niet mochten trouwen omdat getrouwde mannen slechtere soldaten zouden zijn. Maar volgens Valentijn overwon liefde alles. Helaas kwam men hier achter en werd hij op 14 februari 269 geëxecuteerd. En zo is Valentijn de martelaar voor de liefde geworden.

Volgens de tweede versie werd Valentijn opgepakt vanwege zijn Christelijke geloof. Op de avond voordat hij geëxecuteerd zou worden, schreef Valentijn zelf een ‘Valentijnskaart’, geadresseerd aan zijn geheime liefde. De blinde dochter van de strenge cipier Asterius. Onder aan de kaart schreef hij ‘Van jouw Valentijn’. Toen de dochter de kaart vast had, kon ze spontaan weer zien en zo geschiedde er een werkelijk wonder. Geen idee eigenlijk of Valentijn alsnog werd geëxecuteerd trouwens? Zullen we ervan uitgaan dat de cipier hem spontaan vrijliet? Wel zo romantisch!

Kinky Valentijn

Maar er is ook nog een derde versie voor de liefhebbers van Fifty Shades of Grey en 365 days bijvoorbeeld. De Romeinse vertaling van dit romantische feest. Zij noemden het geen Valentijn maar Lupercalia, dat eveneens plaatsvond op 14 februari. Een feest ter ere van Lupercus, de god van de schaapherders. Het startschot was de rituele slachting van een hond en twee geiten. Van die afgeslachte dieren werden vervolgens riemen gemaakt. De jonge mannen gingen gewapend met die riemen naakt door de straten van Rome rennen. Daarbij sloegen ze de vrouwen. Iedere vrouw die geraakt werd zou dan vervolgens zwanger worden. Oh, wat Romeins romantisch…

Nuchtere Nederlanders

Ben jij zo iemand die zegt dat hij niet doet aan Valentijn omdat het commercieel is? Kom op zeg. De hele huidige maatschappij draait om commercie. En als er één feest goedkoop kan zijn, dan is het dit wel. Want echt, geloof me, 1 rode roos, een (zelfgeknutselde) kaart of een eenvoudig ontbijt op bed zijn al genoeg voor een sprankeltje romantiek. Hoe simpel kan het zijn? Dus heb je een geliefde (op het oog); doe iets, in Valentijnsnaam. Dit is niet de dag om jouw zuinige Nederlandse karakter te showen. Vier de liefde, want dat is het mooiste wat er is!

Titelfoto: Pixabay

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Ik schreef volgens mijn moeder eerder dan ik praten kon. Ik schrijf ruim 18 jaar columns voor diverse doeleinden. Daarnaast ben ik oprichter en eindredacteur van de Feel Good Glossy Vita Magazine & HX Magazine. Ik heb in mei 2020 mijn eerste Kinderboek gepubliceerd: Stip. Over een verdrietig lieveheersbeestje met maar één stipje. Samen met mijn dochter Sira (13) heb ik mijn tweede Kinderboek Paul, de Slak gepubliceerd. Over een slakje dat zich nergens thuis voelt. Daarbovenop heb ik de twee liefste dochters van de wereld, drie schattigste hondjes die je ooit hebt gezien én de allerleukste man ooit aan de haak geslagen. Want sprookjes die schrijf je toch lekker zelf? ;)

Nog meer Column

To Top