Goed Nieuws op Social Meda

Column

Aart Bol

Ik heb twee dochters; Ella en Sira. Ik hoorde ‘Ella’ voor het eerst in Griekenland, waar de zongebruinde Griekse kindjes dat steeds lachend naar elkaar riepen. Ik was toen zwanger en voelde me direct verbonden met die naam. Het betekent ‘kom ga je mee?’. Nu is Ella inmiddels volwassen en kan makkelijk mee komen met alles. Ze krijgt ook makkelijk mensen mee! Heeft ze dat aan haar naam te danken? 

Wanneer je van Sira een verkleinwoord maakt krijg je Siraadje. En dat is wat ze is. Ze maakt alles nét een beetje mooier. Ik hoop dat mijn dochters een naam hebben gekregen die voor hen als een aptoniem werkt. Een aptoniem is trouwens een naam die aansluit bij hetgeen de drager van die naam in het dagelijkse leven doet.

Anti-aptoniemen

Mijn guilty pleasure is het zoeken naar anti-aptoniemen. Zoals tandarts Snoep in Leiden, of de heer Tulp die één van ’s werelds oudste rozenkwekers is. Maarten Hornikx die onderzoek doet naar gehoorproblemen en een oogarts met de naam I.C. Notting. Of de befaamde firma Beenhakker die rolstoelen maakt. En wat denk je, lag het voor de hand dat Frans Duijts Nederlands zou gaan zingen? Nee, wel is het een stuk logischer dat Marc Web ‘Spiderman’ is gaan regisseren, Peter van der Vorst royalty verslaggeving is gaan doen en Henk Grootendorst zichzelf voorzitter van het Roois Biergilde mag noemen.

Niet over nagedacht

Soms heb je ouders die klaarblijkelijk niet erg lang nadenken over de naam van hun kind. Hendy Keppy, Con Domen, Constant Lam, Stanley Messie, en Aart Bol. Zijn deze mensen vreselijk gepest? Of ze zijn ze er juist altijd met veel humor mee omgegaan? Ik weet het niet. Ik weet ook niet of Fedde le Grand net zo’n grote artiest zou zijn geweest als hij eigenlijk Fedde le Petit had geheten.

Gelukkig mag je tegenwoordig je naam veranderen. Ik heb er ook wel eens over nagedacht. Korte namen zorgen voor het meeste succes begreep ik, dus ik dacht aan An, en dan qua achternaam Schrijver. Of nee; Ders. Dat past wel bij mij. Hallo, ik ben An Ders. Ach laat ook maar, ik blijf wel gewoon die nuchtere boerin: Eefke Peeters.

Titelfoto: Porapak Apichodilok from Pexels

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Ik schreef volgens mijn moeder eerder dan ik praten kon. Ik schrijf ruim 18 jaar columns voor diverse doeleinden. Daarnaast ben ik oprichter en eindredacteur van de Feel Good Glossy Vita Magazine & HX Magazine. Ik heb in mei 2020 mijn eerste Kinderboek gepubliceerd: Stip. Over een verdrietig lieveheersbeestje met maar één stipje. Samen met mijn dochter Sira (13) heb ik mijn tweede Kinderboek Paul, de Slak gepubliceerd. Over een slakje dat zich nergens thuis voelt. Daarbovenop heb ik de twee liefste dochters van de wereld, drie schattigste hondjes die je ooit hebt gezien én de allerleukste man ooit aan de haak geslagen. Want sprookjes die schrijf je toch lekker zelf? ;)

Nog meer Column

To Top