Leef
Vergeetachtig? Een potje aerobics helpt
Geheugenbiomarkers bevestigen dat aerobics de cognitieve functie bij oudere volwassenen verbetert
Onderzoek bij ouderen met een genetisch risico op de ziekte van Alzheimer toont aan dat aerobics het begin van de hersenziekte kan vertragen of zelfs voorkómen. Door aerobics neemt het volume van grijze en witte stof in de hersenen toe. Ook de bloedstroom en de geheugenfunctie verbetert. Dus trek je spandex broek en zweetbandjes maar uit de kast!
Aerobics als geheugentrainer
Dat beweging goed is voor de hersenen was al langer bekend. Maar tot nu toe was onduidelijk welke biomarkers hierbij een rol speelden. Hier zicht op hebben is belangrijk. Je kunt er namelijk niet alleen beter het ziekteverloop mee in de gaten houden. Ook voor de behandeling is het gunstig. En helemaal waardevol is dat je hierdoor ook beter preventief te werk kunt gaan.
Wetenschappers uit Amerika en Zuid-Korea onderzochten drie specifieke biomarkers die betrokken zijn bij leren en geheugen. Zij lieten de deelnemers 26 weken lang drie keer per week aerobics doen. Uit de bloedmonsters kwam één biomarker naar voren die correleerde met positieve verandering in de hersenfunctie en gezondheid. Zo lieten de resultaten een verhoging van de plasma-CTSB spiegels zien. Ook was er een duidelijk verband tussen CTSB en positieve veranderingen in het verbaal leren en geheugen. Wil jij jouw CTSB spiegels oppompen (of gewoon even lachen)? Check dan zeker even onderstaande video:
Sport kijken is ook gezond
Vind je dit allemaal veel te hyper, kun je door artrose of andere gebreken helemaal geen aerobics doen of vind je het gewoonweg te warm? No problemo. Een klein Canadees onderzoek liet zien dat het kijken naar een sportwedstrijd hetzelfde effect op je hartslag heeft als zelf een sport beoefenen. Zo ontdekten zij dat als mensen naar een hockeywedstrijd op televisie keken, hun hartslag met 75% toenam. Als ze de wedstrijd live bijwoonden, ging de hartslag met maar liefst 110% omhoog. Dat komt overeen met een serieuze work-out. Hou je helemaal niet van sport, dan kun je altijd nog gaan gamen, want ook dat blijkt – tegen alle verwachtingen in – gezond te zijn: Gamen: goed bezig!
Bron: EurekAlert
Titelfoto door Victoria Borodinova – Pixabay
Deel dit bericht op Social Media
Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!