Goed Nieuws op Social Meda
voedselverspilling

Natuur

Dit bedrijf heeft dé oplossing voor voedselverspilling gevonden

Voedselverspilling kan met wel 50-70% verlaagd worden

In de horeca belandt elk jaar zo’n 150 miljoen kilo voedsel in de kliko. Door middel van een revolutionaire technologie kan deze voedselverspilling aangepakt worden. Goed voor de portemonnee van de restauranthouder én voor de natuur.

All you can eat

Broodjes in alle variëteiten, croissantjes, pannekoeken, cruesli, muesli, yoghurt (al dan niet met een smaakje), fruit, eieren, spek, worstjes en ga zo maar door. Je bent ze tijdens één van je vakanties vast wel eens tegen gekomen: overdadige buffetten.

Heerlijk al die keus. Je stapelt je bordje hoog op, maar de ogen bleken groter dan de maag: de helft verdwijnt in de prullenbak. En al het eten dat nog in de schalen ligt, wacht helaas hetzelfde lot. Wereldwijd wordt maar liefst 1/3 van al het voedsel weggegooid, hetgeen neerkomt op 1.3 miljard ton. Dit moet en kan anders, dacht Olaf van der Veen. Hij voegde de daad bij het woord en richtte samen met Bart van Arnhem en Richard Beks het bedrijf Orbisk op.

Voedselafval monitor

Orbisk heeft met behulp van AI beeldherkenningstechnologie ‘s werelds eerste volledig geautomatiseerde voedselafval monitor ontwikkeld. De groene afvalbak van een restaurant kan worden uitgerust met een weegschaal en een camera. Deze camera is in staat de verschillende ingrediënten te herkennen. Op deze manier wordt geregistreerd wat voor voedsel verloren gaat en hoeveel.

Bovendien krijg je via een gedetailleerd verslag ook nog eens inzicht in wanneer en waarom de voedselverspilling plaatsvindt. Zo kun je per week, dag of ingrediënt bekijken hoeveel er weggegooid wordt en hoe je dat kunt voorkomen.

Aan de hand van deze data, kan de bevoorrading, het inkoopproces en het menu geoptimaliseerd worden. Dit bespaart niet alleen geld, het voorkomt ook veel onnodig voedselafval. Het stelt horecagelegenheden in staat hun voedselverspilling met wel 50% tot 70% te verlagen. Een prachtige, duurzame oplossing! Niet verbazingwekkend werd het bedrijf dit jaar dan ook genomineerd voor de Postcode Lotteries Green Challenge 2020.

Foto door Fauzan Saari – Unsplash

Postcode Lotteries Green Challenge

Deze jaarlijkse, internationale duurzaamheidscompetitie helpt startende ondernemers hun groene innovaties verder op de markt te brengen door middel van prijzengeld en begeleiding. In totaal dienden 650 ondernemers uit Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Noorwegen en Zweden (de landen waar de Postcode Loterij actief is) hun businessplan in. Begin september werd bekend gemaakt welke zes groene startups naar de uiteindelijke finale gaan. En Orbisk is daar dus 1 van.

Of zij de hoofdprijs van 500.000 euro mee naar huis zullen nemen, is nog even afwachten. Zo zouden de finalisten eigenlijk vandaag hun verhaal pitchen. Ook zou de winnaar bekend worden gemaakt. Het event is vanwege Covid-19 echter verplaatst naar januari 2021. Maar, de duurzame technologie wordt al toegepast in restaurants en dat vinden wij sowieso goed nieuws.

Titelfoto door Patricia Valério – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Natuur

To Top