Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

Zonne-energie op kop in 2019

Geel op kop was de laatste weken natuurlijk al een vertrouwd beeld. Ook afgelopen jaar bleek geel het goed te doen. Zonne-energie was in 2019 namelijk met afstand de snelst groeiende energiebron. Goed voor bijna de helft van alle nieuwe capaciteit!

Fossiele brandstoffen vielen terug tot amper een kwart, blijkt uit de cijfers. Ook dat is goed nieuws.

Voor niks gaat de zon op

Met een record van 118 gigawatt aan nieuw geïnstalleerde capaciteit overtroffen zonnepanelen alle andere technologieën. Wereldwijd hebben 81 landen het afgelopen jaar minstens 1 megawatt aan zonneparken gebouwd. Zonne-energie was zo goed voor 45 procent van alle nieuwe energieopwekkingscapaciteit in 2019.

Snelle groei

De cijfers benadrukken de enorme vooruitgang die zonne-energie de afgelopen 10 jaar heeft geboekt. Van slechts 43,7 gigawatt in 2010 tot maar liefst 651 gigawatt eind 2019. Zonne-energie ging in 2019 daarmee ook voorbij aan windenergie en werd de vierde grootste bron van vermogen, na steenkool (2.089 GW), gas (1.812 GW) en waterkracht (1.160 GW).

“Door de scherpe daling van de kosten voor zonne-apparatuur, is deze technologie algemeen beschikbaar voor woningen, bedrijven en energienetten”, zegt Luiza Demôro, hoofdauteur van het onderzoek. “Zonnepanelen zijn nu echt alomtegenwoordig en een wereldwijd fenomeen.”

Zon en wind

Samen waren wind- en zonne-energie goed voor meer dan twee derde van de 265 gigawatt aan nieuw geïnstalleerde capaciteit in 2019. In 2010 maakten wind en zon nog amper een kwart uit van de nieuw geïnstalleerde capaciteit.

Gigagoed nieuws wat ons betreft.

Bron: persbureau IPS

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Natuur

To Top