Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

Zo komen de doelen van Parijs in zicht

Als alle landen hun klimaat beloftes tegen 2050 nakomen, kan de opwarming van de aarde eind deze eeuw flink lager uitvallen. En daarmee komen de doelstellingen van Parijs binnen handbereik.

De voorbije weken regende het opnieuw somber klimaatnieuws: de CO2-concentratie in de atmosfeer nadert het hoogste niveau in 3,3 miljoen jaar, en regeringen over de hele wereld slagen er niet in hun klimaatbeloften tegen 2030 op te schroeven. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes.

Beloftes

Op de langere termijn zijn er hoopgevende ontwikkelingen, stelt Climate Action Tracker (CAT), een consortium van onderzoeksinstellingen die de vorderingen binnen het klimaatakkoord van Parijs opvolgt. Zo kondigde China, de grootste uitstoter ter wereld, een nuluitstoot aan tegen 2060.

En de tweede grootse uitstoter, de VS, krijgt met Joe Biden een president die een nuluitstoot tegen 2050 ambieert. Ook verschillende andere landen hebben in de voorbije maanden een nuluitstoot aangekondigd. Allemaal samen zijn de landen goed voor zo’n 63 procent van de wereldwijde uitstoot.

Ruim 2 graden

Als alle landen hun beloften nakomen, brengt dat de wereld op een veel meer hoopgevende koers dan tot nog toe voor mogelijk werd gehouden. In september ging CAT nog uit van een opwarming van 2,7 graden tegen het einde van deze eeuw. Met de nieuwe veelbelovende plannen zou de opwarming tot 2,1 graden worden teruggebracht. 

Dat is nog altijd hoger dan de 1,5, maximaal 2 graden die het klimaatakkoord van Parijs ambieert, maar het brengt die doelstellingen wel “binnen bereik”, zegt CAT. Die prognose gaat er wel van uit de alle landen hun klimaatbeloften nakomen. Maar ook de reële uitstoot vertoont een hoopgevende trend, zegt CAT.

Goede kant op

In 2015 voorspelden de berekening nog een opwarming met 3,5 graden op basis van het toenmalige beleid. Die voorspelling is nu afgezwakt tot 2,9 graden, vooral dankzij het toenemend gebruik van hernieuwbare energie, een terugval in het gebruik van steenkool en lagere inschattingen voor economische groei.

Het gaat gelukkig de goede kant op. Als het afgelopen jaar ons iets heeft gebracht, dan is het wel meer aandacht voor klimaat en duurzaamheid. Dat vertaalt zich op termijn ongetwijfeld in meer positieve berichtgeving.

Bron: persbureau IPS / titelfoto: Markus Spiske – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Natuur

To Top