Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

Weer bijzondere geboorte in Safaripark Beekse Bergen

Goed nieuws! Gisteren is er namelijk een westelijke laaglandgorilla geboren. De komst van deze ernstig bedreigde diersoort betekent dat er opnieuw beschuit met muisjes geserveerd kan worden in het wildlifepark, na eerder al de geboortes van onder meer de rode panda en okapi Guus.

Gorilla-jong

De geboorte van het gorilla-jong is de eerste in Nederland in de afgelopen twaalf maanden. “Dat maakt het wel extra bijzonder”, vertelt Kris Jansen, hoofd dierenverzorging bij Safaripark Beekse Bergen. In totaal leven er zo’n 60 gorilla’s in Nederlandse dierentuinen.

In de groep

Het jong is rond half negen ’s ochtends geboren. Jansen: “Zoals in de natuur kwam de kleine in de groep ter wereld. Vooral het jongste vrouwtje van de groep vond het erg interessant, maar liet moeder en jong met rust.” 

De eerste tekenen zijn goed, aldus Jansen. “Moeder was rustig tijdens de bevalling, ze houdt het jong goed vast en heeft het goed schoongemaakt. Het geslacht is nog niet bekend, aangezien we het jong nog niet van dichtbij hebben kunnen bekijken.” Kijk hieronder naar de eerste vertederende beelden.

Tweede jong ooit

De geboorte betekent het tweede gorilla-jong ooit in het Safaripark. Na 8,5 maand is moeder Tuena bevallen van haar eerste kind. De vader van het jong is de 13-jarige Komale. Hij wordt voor de tweede keer vader, nadat eerder Mies ter wereld kwam. Mies is het eerste jong ooit dat geboren werd in het wildlifepark in Hilvarenbeek en krijgt nu dus gezelschap van een halfbroertje of -zusje.  

Safaripark Beekse Bergen werkt mee aan het fokprogramma van de westelijke laaglandgorilla. In totaal zitten er ruim 400 gorilla’s in dat programma. De gorilla-groep in het Safaripark waar het jong is geboren bestaat vanaf heden uit Komale, Kisiwa, Mies, N’washi, Tuena en haar jong.

Foto Safaripark Beekse Bergen

Dol op planten

De westelijke laagland gorilla komt vooral voor in de tropische regenwouden in het centrale gebied van Afrika en eet bijna alleen maar planten: per dag zo’n 20 tot 30 kilo. Deze gorilla-soort wordt gemiddeld 40 jaar oud. Het gewicht van deze mensaap is rond de 85 kilo bij een vrouwtje en ongeveer 190 kilo bij een mannetje. 

Help de gorilla te beschermen

De westelijke laaglandgorilla wordt ernstig bedreigd. Dit komt vooral omdat de regenwouden waar deze soort leeft worden gekapt voor de houthandel en het aanleggen van coltanmijnen. Uit deze mijnen wordt coltan, een grondstof die wordt gebruikt bij de productie van mobiele telefoons en laptops, gehaald. 

Coltan is goed te recyclen en gebruikte mobiele telefoons kunnen dan ook bij Safaripark Beekse Bergen ingeleverd worden om op die manier het leefgebied van de gorilla te helpen beschermen. Laat die oude telefoons niet langer verstoffen in een la, maar neem ze mee naar Safaripark Beekse Bergen als je naar de pasgeboren diertjes gaat kijken. Veel kijkplezier.

Foto Safaripark Beekse Bergen

Bron + beeld: Safaripark Beekse Bergen

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Natuur

To Top