Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

Texel wordt als eerste Nederlandse eiland Plastic Smart

In toeristische gebieden is plasticvervuiling nog altijd een groeiend probleem. Maar zij kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de oplossing! Zo wil ook Texel korte metten maken met wegwerpplastic in de natuur. En daarom ondertekent burgemeester Michiel Uitdehaag vandaag de intentieverklaring ‘Plastic Smart Cities’.

Texel Plastic Vrij

Plastic Smart Cities is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF) voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling. Samen met WWF en Stichting Texel Plastic Vrij gaat de gemeente Texel plasticvervuiling aanpakken. Burgemeester Uitdehaag: “Het zou fantastisch zijn als er straks in onze prachtige natuur geen plastic meer te vinden is, dat vind ik een mooi streven”. 

Elk jaar komt wereldwijd minimaal 11 miljoen kilo plastic via het land in onze oceanen terecht. Een groot deel daarvan komt uit steden en toeristische hotspots. Zo wordt 30% van het Nederlandse strandafval veroorzaakt door strandtoerisme. Steden en andere toeristische locaties spelen dus een belangrijke rol bij het veroorzaken van plastic afval in zee, maar ze kunnen ook een grote rol spelen in het oplossen van het probleem. Texel zet vandaag een mooie eerste stap door de intentieverklaring te ondertekenen en Plastic Smart te worden. Tekst gaat verder na video

Wat is een Plastic Smart City?

Plastic Smart Cities zijn steden en toeristische hotspots die meedoen aan het wereldwijde initiatief van WWF tegen plasticvervuiling. Het initiatief helpt duidelijke en haalbare actieplannen te ontwikkelen. Samen met deze steden worden pilot-gebieden aangewezen om specifiek dáár de plasticvervuiling terug te dringen. Als dit op kleine schaal lukt, kan het worden uitgebreid naar de hele stad, de hele stedelijke regio of het hele eiland.

‘De bejaarden tegen plastic’

Texel plastic Vrij juicht het Plastic Smart-initiatief toe. Deze vrijwilligersorganisatie is ontstaan uit ‘de bejaarden tegen plastic’: drie eilandbewoners die klaar waren met alle troep op hun eiland en die willen voorkomen dat de volgende generatie met onze plastic erfenis wordt belast. Gestart als klein initiatief wil Texel Plastic Vrij uitgroeien tot een vrijwilligersorganisatie die – naast het organiseren van  beach clean ups – voorlichting wil geven op scholen en bij winkels en Texelse ondernemers wil betrekken  bij het terugdringen van gebruik van plastic. 

De gemeente Texel draagt ook bij. Zo wordt in onder andere evenementenvergunningen opgenomen dat, zodra de evenementen weer kunnen doorgaan,  het gebruik van wegwerp-plastic wordt ontmoedigd  In elke dorp worden tappunten voor drinkwater gefaciliteerd en de gemeente ondersteunt Texel Plastic Vrij en WWF bij het verminderen van de plasticvervuiling op het eiland.

Meer en meer locaties volgen

Kirsten Schuijt, directeur WWF-Nederland: “Ik woon zelf vlakbij zee in Noord-Holland en ik kom graag op Texel. Het is een prachtig eiland met brede stranden, duinen en vele trekvogels. In die schitterende natuur hoort plastic afval natuurlijk niet thuis. Dat Texel nu als eerste Nederlandse Waddeneiland deze stap zet, maakt mij trots en het geeft ons internationale initiatief een enorme boost. Ik hoop dat er gauw meer steden en eilanden volgen die een einde willen aan plastic vervuiling in onze oceanen.” 

Surfen in een plasticvrije zee

Tweevoudig olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe:  “Als ereburger van Texel en als oceaanambassadeur van WWF ben ik natuurlijk heel erg blij met deze stap en dat vandaag op Wereld Walvis Dag! Walvissen hebben, net als alle zeedieren, veel last van de plasticvervuiling. Ik heb wereldwijd op zoveel plekken gesurft en echt overal is plastic in zee. Verschrikkelijk! Mijn eigen surf-event Waves organiseerde ik in 2019 al zo plasticvrij mogelijk, onder andere met statiegeld-bekers. We hebben toen ruim 6500 wegwerpbekers bespaard en met diezelfde actie € 6500 voor WWF opgehaald. Mooi toch?” Tekst gaat verder na foto.

Dorian van Rijsselberghe – Beeld: WWF

De komende tijd gaan de gemeente, Texel plastic Vrij en WWF verder met het plan van aanpak dat bestaat uit monitoring, stakeholderworkshops en het identificeren van de belangrijkste ‘plasticlekkages’ op het eiland. 

Amsterdam was de eerste stad wereldwijd die Plastic Smart City werd. Inmiddels gaan we richting 30 steden en toeristische hotspots die allemaal de strijd met plasticvervuiling aangaan, waaronder Oslo, Nice, Izmir, Dubrovnik en Yangzhou.

Bron + beeld: WWF

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Natuur

To Top