Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

Schubdierschubben niet meer toegestaan in traditionele medicijnen

Vanaf deze week mag Goednieuws.nl positieve berichtgeving van het Wereld Natuur Fonds delen. Daar zijn wij ontzettend trots op! Het WWF doet fantastisch werk om de aarde en de biodiversiteit voort te laten bestaan. We trappen af met goed nieuws over de pangolin.

Gebruik in medicijnen verboden

Begin juni van dit jaar verhoogde China de beschermingsstatus van het Chinese schubdier naar het hoogste niveau. Op 11 juni volgde de bekendmaking dat het gebruik van schubdierschubben in traditionele medicijnen volledig wordt verboden. De schubben van het schubdier of pangolin mogen niet langer voorkomen op de ingrediëntenlijst in het handboek voor Chinese medicijnen.

Dit is geweldig nieuws voor de pangolins in Afrika en Azië, het meest illegaal verhandelde zoogdier ter wereld. Maar zolang de vraag naar schubdieren blijft bestaan zal de illegale handel niet stoppen, waarschuwt WWF.

Bewustwording

De nieuwe maatregel van de Chinese autoriteiten om alle soorten pangolins te beschermen spreekt duidelijke taal tegen stropers en handelaren van schubdieren en draagt bij aan bewustwording bij het publiek over de illegale handel in wilde dieren.

WWF pleit al jaren voor aanscherping van de beschermingsmaatregelen voor schubdieren. Alleen al in 2020 deed WWF drie keer een oproep aan de Chinese overheid om de bescherming van pangolins te verhogen en een eind te maken aan het gebruik van de schubben als medicijn. Met succes zo blijkt nu!

Handel stopt alleen als vraag stopt

Zhou Fei van WWF-China: “Dit is geweldig nieuws dat een ommekeer voor het voortbestaan van de pangolin kan betekenen. Maar ook al krijgt de pangolin dezelfde hoogste status van bescherming als de panda en de tijger, en ook al worden de schubben voor medisch gebruik verboden, zolang de vraag naar schubdieren blijft bestaan zal de illegale schubdierhandel niet stoppen.

WWF gaat door om het publiek bewust te maken en het consumptiegedrag te beïnvloeden om de vraag naar schubdieren te verminderen.“

Pangolin vrijgepleit

Pangolins stonden de afgelopen maanden in de schijnwerpers als gevolg van verschillende onderzoeken die suggereren dat ze COVID-19 mogelijk hebben overgedragen van vleermuizen op mensen. Pangolins dragen namelijk coronavirussen bij zich die lijken op het virus dat de huidige wereldwijde pandemie veroorzaakte. 

Onderzoek van Chinese wetenschappers pleit het schubdier als overdrager van het coronavirus op mensen vrij. Het virus zou genetisch toch nauwer verwant zijn aan een virus dat wetenschappers zeven jaar geleden isoleerden uit vleermuizenpoep.

Positieve ontwikkeling

Met de nieuwe regels gaat China hopelijk een nieuwe fase in. Een fase waarin er meer oog komt voor het voortbestaan van onze planeet en al haar inwoners. Met dank aan het Wereld Natuur Fonds! Op naar meer goed nieuws.

Bron: WWF, foto: Photoshot License Ltd / Alamy Stock Photo

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Natuur

To Top