Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

Rooaarr! Computer leert leeuwen herkennen aan hun gebrul

Wetenschappers van de Universiteit van Oxford hebben computers aangeleerd om leeuwen te onderscheiden op basis van hun gebrul. Daardoor wordt elke leeuw herkenbaar en dus traceerbaar. En dat kan helpen om ze beter te beschermen.

Niet lullen maar brullen

Het was al bekend dat leeuwen de roep van andere individuen kunnen herkennen, waardoor ze bijvoorbeeld verre metgezellen herkennen of vijandige buren kunnen vermijden. Maar wetenschappers tastten in het duister over welke kenmerken in de brul nu precies die identiteitsinformatie overbrengen.

Daarom werd een patroonherkenningsalgoritme getraind om het gebrul van elk individu te ‘leren’. De wetenschappers maakten daarvoor gebruik audiofragmenten die geregistreerd zijn door biologgers: apparaatjes aan de bestaande GPS-halsband van wilde leeuwen. Het apparaat neemt de bewegingsgegevens op, maar ook audio.

De resultaten verrasten de wetenschappers: het algoritme kan met een nauwkeurigheid van 91,5 procent individuele leeuwen herkennen. Het algoritme geeft ook indicaties dat subtiele frequentieverschillen aan de basis liggen van het herkenningsmechanisme bij leeuwen. 

Bescherming

Het onderzoek kan volgens de wetenschappers belangrijke praktische gevolgen hebben op het terrein, omdat het kan helpen bij milieubescherming.

“Het aantal Afrikaanse leeuwen neemt af en het ontwikkelen van methodes voor het monitoren en uiteindelijk beter beschermen van populaties is een prioriteit voor natuurbescherming”, zegt Andrew Loveridge van het Department of Zoology aan de Universiteit van Oxford. “De mogelijkheid om op afstand het aantal individuele leeuwen in een populatie te beoordelen aan de hand van hun gebrul, zou een revolutie kunnen betekenen voor de manier waarop leeuwenpopulaties worden beoordeeld.”

Asjemenou

Wij zien het als volgt voor ons. Je loopt als ranger je dagelijkse ronde over de Afrikaanse savanne als ineens een luid “rooaarrr” klinkt vanuit de bosjes. Doodgemoedereerd tuur je naar het scherm van je nieuwste gadget en stelt tevreden vast dat Loeki nog altijd in leven is. En rustig wandel je verder.

Foto door Ingo Stiller – Unsplash

Bron: persbureau IPS

Titelfoto: Roya Ann Miller – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Natuur

To Top