Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

Over Chinese wonderen gesproken

China, de grootste uitstoter ter wereld, heeft aangekondigd dat het klimaatneutraal wil worden. In 2060 al! De Chinese President Xi Jinping deed de verrassende uitspraak in een videoboodschap aan de VN.

Klimaat is waar hij voor staat

In de aankondiging voor de Algemene Vergadering van de VN afgelopen dinsdag zei Xi dat China van plan is “een strenger beleid en strengere maatregelen” aan te nemen om de klimaatdoelstellingen op te krikken en nog vóór 2030 een uitstootpiek te bereiken. 

China had in de voorbije maanden al signalen gegeven dat het zijn klimaatbeloften zou aanscherpen. Maar het is de eerste keer dat president Xi over klimaatneutraliteit spreekt. China geeft zo meteen het goede voorbeeld aan andere grote opkomende economieën zoals India, waar het debat over klimaatneutraliteit nog in de kinderschoenen staat.

“Het Klimaatakkoord van Parijs toont de route die de wereld moet volgen in de transitie naar een groene en uitstootarme economie”, zei Xi. “Het legt de minimumstappen op die genomen moeten worden om de aarde te beschermen, onze gemeenschappelijke thuis, en alle landen moeten significante stappen nemen om dit akkoord na te komen.”

Belangrijke stap

Xi riep alle landen op om gebruik te maken van de “historische kans” die de huidige wetenschappelijke en technologische innovatie biedt om op een groene manier uit de coronacrisis te komen.

Europees president Ursula von der Leyen noemde de Chinese aankondiging een “belangrijke stap in de wereldwijde strijd tegen de klimaatverandering” maar waarschuwde in een boodschap op Twitter tegelijk dat “nog een hoop werk gedaan moet worden.

Economische verschuiving

”Jennifer Tollman, politiek adviseur en expert klimaatdiplomatie bij de denktank E3G, meent dat het nieuws op een “grote economische verschuiving” wijst, nu zowel China als de EU – de twee grootste markten ter wereld – hebben aangegeven dat ze negatieve impact op het klimaat willen stoppen. De aankondiging zal ook gezien worden als een overwinning voor de EU, die al langer ijvert voor meer actie van China in bilaterale gesprekken. 

Vijfjarenplan

De belofte komt net voor het veertiende Chinese vijfjarenplan, dat gedetailleerde ontwikkelingsdoelen zal bevatten voor de periode 2021 tot 2025. Persagentschap Bloomberg citeert bronnen die melden dat China het aandeel van steenkool in de energiemix wil laten zakken van 57,5 procent in 2020 tot 52 procent in 2025. Het wil dan ook 20 procent van de primaire energie uit niet-fossiele bronnen halen. 

Dat zou er volgens Bloomberg op neerkomen dat China 42 procent van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen en kernenergie haalt, tegenover de huidige 32 procent. 

Volgens Richard Black, directeur van de Britse Energy and Climate Intelligence Unit, is dat een erg belangrijke stap in de goede richting. “China is niet alleen de grootste uitstoter ter wereld, maar ook de grootste financier van energie en de grootste markt”, zegt hij. “De beslissingen spelen dus een grote rol bij de vooruitgang die de rest van de wereld boekt in de transitie weg van fossiele brandstoffen.”

Bron: persbureau IPS

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Natuur

To Top