Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

Opruimen kan nog wél en het loont ook nog eens!

Met een panterprintje, een gekke smiley of juist heel neutraal. Je kan wasbare aanschaffen, of kiezen voor de wegwerpvariant. Ze worden zelfs gebruikt als modeaccessoire. Ik heb het natuurlijk over de mondkapjes. Helaas belanden de wegwerpmondkapjes steeds vaker op straat. Daar kan je je aan ergeren óf je kan hier een oplossing voor bedenken, zoals Singrid van Waarde en haar leerlingen.

Innovatieve kids

Singrid is leerkracht van groep 7 op de Openbare Basisschool Bos en Vaart in Haarlem. In de klas spreekt Singrid regelmatig met haar leerlingen over zwerfafval. In 2018 bedacht zij de jaarlijkse Willie Wortel Award. De kinderen uit groep 7 bedenken in groepjes een innovatief idee om onder meer het zwerfafvalprobleem op te lossen.

Dat pakken ze serieus aan: na de brainstormsessies, volgt een marktonderzoek, een prototype en een pitch. Zo hebben de kinderen al eens een idee uitgewerkt om met schoenen een telefoon op te laden en om een machine plastic verpakkingen te laten omzetten in bakjes.

Foto: Singrid van Waarde

Mondkapjes rapen loont

Het coronavirus heeft een nieuw type zwerfafval met zich meegebracht: wegwerpmondkapjes. Singrid is op het idee gekomen om die in Haarlem op te gaan ruimen, samen met basisschoolleerlingen. Ze hoopt daarbij veel hulp te gaan krijgen, want er liggen er nogal wat. ‘Laatst vond ik 12 mondkapjes op een stukje van 500m!’, aldus Singrid. Daarom heeft zij Monkabox bedacht: een inleverbox voor wegwerpmondkapjes.

Basisschoolleerlingen kunnen een strippenkaart ophalen, waarop ze een stempel ontvangen bij elk mondkapje dat zij inleveren. ‘Vanaf 10 stempels kunnen de leerlingen een kadootje uitkiezen en hoe meer stempels je hebt, hoe groter het kadootje’. Zij kunnen bijvoorbeeld een afvalgrijper kiezen, gratis kaartjes voor de ijsbaan in Haarlem of een Nike voetbal.

Foto: Singrid van Waarde

2 vliegen in 1 klap

Singrid hoopt dat de leerlingen door Monkabox op een leuke manier bewust(er) worden van het zwerfafvalprobleem. ‘Jong geleerd is oud gedaan én omdat de kinderen hierover ook met hun ouders praten, bereik je eigenlijk twee doelgroepen.’ Het ultieme doel van Singrid is dat de straten schoon worden. ‘Het zou toch ontzettend fijn zijn als we het normaal vinden dat er geen zwerfafval op straat ligt? Dat zou er ook voor kunnen zorgen dat de neiging om iets op straat te gooien minder wordt.’

Laat de lockdown positief zijn!

Op 8 december 2020 is Monkabox officieel van start gegaan. Inmiddels is Singrid bij 10 basisscholen in Haarlem langs geweest om posters op te hangen met informatie over Monkabox en om de strippenkaarten, vuilniszakken en knijpers (om de mondkapjes mee op te pakken) langs te brengen.

In het nieuwe jaar gaat Singrid naar nog ongeveer 30 scholen in Haarlem e.o. toe. ‘Door de lockdown lijkt het alsof alles weer op slot zit, maar laten we vooral ook blijven kijken naar de dingen die nog wél kunnen, zoals mondkapjes en ander zwerfafval opruimen.’ Ik ben het helemaal eens met Singrid!

Foto: Singrid van Waarde

Titelfoto: Singrid van Waarde

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Natuur

To Top