Goed Nieuws op Social Meda
Bij op bloem

Natuur

Nationale zaaidag: wees erbij en red de bij!

22 april is Nationale Zaaidag: save the date!

Let me tell ya ‘bout the birds and the bees and the flowers and the trees.” Het liedje ‘The birds and bees’ wordt vaak geassocieerd met seksuele voorlichting. Maar die vogeltjes en vooral ook de bijen, zijn op een heel andere manier noodzakelijk voor onze overleving. Want zeventig procent van het voedsel dat we eten, is afhankelijk van bestuiving door de bij of andere insecten. En helaas nemen deze sterk in aantal af. De bij en andere bestuivende diersoorten kunnen al onze hulp goed gebruiken! ‘The Pollinators’ helpen hen daar een handje bij en jij kan daar onderdeel van uitmaken: op 22 april is het Nationale Zaaidag. Kijk hier waar je in jouw buurt terecht kunt om een zakje (gratis) bloemzaad op te halen. Doe je mee? Red je de bij?

Voedselbank voor de bij

Om hun belangrijke werk te kunnen doen, hebben bestuivers voldoende stuifmeel en nectar nodig. Maar steeds meer bijen leven onder de armoedegrens. Het lukt ze nauwelijks meer om aan voldoende en gevarieerd voedsel te komen. En bovendien maken bepaalde pesticiden de beesten zwak. Van de 359 soorten die in ons land leven, staat daardoor 55% op de rode lijst. Dit terwijl ze van levensbelang zijn voor een gezonde biodiversiteit. En óók ons eigen voedsel is voor een groot deel afhankelijk van bestuiving door insecten zoals de bij.

Het is dus hoog tijd om onze kleine vrienden te helpen! En één van de dingen die jij kunt doen, is bloemen zaaien die vol zitten met voedsel voor bijen. Biologische bloemen welteverstaan, want bestrijdingsmiddelen zijn dus ontzettend schadelijk. Hoe je aan dat zaad komt? Heel gemakkelijk: ‘The Pollinators’ schieten je te hulp!

Voer de bij bij - campagnefoto 'The Pollinators'
Foto door The Pollinators

Wees erbij

Tweeëntwintig april is de Internationale Dag van de Aarde, maar ook: Nationale Zaaidag. Op deze dag roepen de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden heel Nederland op om te zaaien voor de bij. En The Pollinators doen sinds 2017 actief mee aan deze dag. Begonnen zij toen met 150 distributiepunten waar zaden gratis werden uitgedeeld, dit jaar is dat maar liefst vertienvoudigd! Door het land heen zijn er dus 1500 voedselbanken voor bijen; uitdeelpunten voor zakjes bloemenzaad.

Particulieren door heel Nederland konden zich aanmelden om zakjes biologisch bloemzaad te verspreiden en de animo was enorm! Binnen drie dagen tijd was de helft van de voedselbankplekken vergeven. En al snel volgde de andere helft. Maar niet getreurd: je kunt nog steeds een heel belangrijke bijdrage leveren. Vanaf volgende week 6 april kun je in jouw buurt een (gratis) zakje bloemzaad ophalen. Op deze site kun je zien waar je terecht kunt.

En op 22 april is het dan zover. Op die dag zaaien tienduizenden mensen in hun tuinen, op hun balkons of dakterrassen voedsel voor de bij. Niet alleen goed voor de bijen, maar ook een prachtig gezicht! En zit er nou geen voedselbank in jouw buurt of wil je meer bloemzaad? In de webshop van The Pollinators kun je extra bij bestellen.

Titelfoto door Sacha Tijmstra – via The Pollinators

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Natuur

To Top