Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

Hoera! De eerste lammetjes van 2021 zijn geboren

In het voorjaar is het een vertederend beeld; lammetjes die vrolijk heen en weer huppelen in de wei. Bij lammetjes denken we toch altijd aan de lente. Het is nog geen voorjaar, maar er is wel goed nieuws: de eerste lammetjes zijn geboren! 

De eerste

Bij de schaapskooi Epe-Heerde is het eerste lammetje van het jaar geboren. Met zijn zwart-witte vacht kwam hij op 19 januari ter wereld. “Het is een pandalam, hij heeft een koeienprint”, laat de trotse schaapsherder Lammert Niesing weten aan Omroep Gelderland. Buurvrouw Diet de Ridder is de nieuwe eigenaar van lammetje Teun. De naam Teun komt van de vader van Lammert Niesing. Teun Niesing was tientallen jaren schapenherder, totdat hij in 1996 opgevolgd werd door zoon Lammert.

Inmiddels bestaat de Schaapskudde Epe-Heerde van Niesing uit zo’n 130 Veluwse Heideschapen. Het ras was bijna verdwenen maar dankzij Stichting Zeldzame Huisdierrassen zijn de dieren weer terug gefokt. Begin april gaan de schapen weer voor het eerst met zijn allen de hei op. 

Mékkerstee

Ook in het Zuid-Hollandse Ouddorp was het raak. Na een dracht van 150 tot 155 dagen zijn de eerste twee lammetjes geboren. Op 23 januari stonden zij voor het eerst op hun beentjes. Op Facebook laat de Mékkerstee weten dat het goed gaat met het nieuwste telgen van de kudde. De Mékkerstee is een zorgboerderij waar zo’n 65 deelnemers met psychische-, psycho-sociale problemen en/of met een verstandelijke beperking helpen. Met zo’n 650 geiten op de boerderij en vele andere dieren is het een erg leuke plek om te bezoeken. Helemaal wanneer er lammetjes zijn. Hopelijk kunnen ze binnenkort kraamvisite ontvangen in de knuffelhoek.

Lente

Lammetjes worden meestal in de lente geboren omdat de jonge lammetjes dan grotere overlevingskansen hebben. Er is immers meer voedsel en de temperatuur stijgt. In theorie kan een ooi, een vrouwelijk schaap, ook in de winter jongen krijgen. Voor de schapenhouder is dit wat duurder vanwege onder meer het verwarmen van de stal. Hierom wordt de geboorte van lammetjes meestal ‘gepland’ in de lente. Dan kunnen we de leuke verschijningen ook vrijwel meteen in de wei rond zien huppelen en springen. Net als dit volwassen schaap.  

Titelfoto: Tim Marshall – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Natuur

To Top