Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

Hoe tijgers en neushoorns goede zaken doen

In Bhutan, China, India, Nepal en Rusland maakt de tijger een opmerkelijke comeback. Het Wereld Natuur Fonds spreekt van een succesverhaal. En in Zuid-Afrika speelt corona de neushoorns in de kaart.

TX2

In november 2010 beloofden de dertien landen waar tijgers voorkomen dat ze het aantal wilde exemplaren zouden verdubbelen in 2022. Het ambitieuze programma, dat de naam TX2 meekreeg, blijkt tien jaar later vruchten af te werpen. TX2: tijger keer 2.

Verdubbeling

Vooral in India is het een klinkend succes: tussen 2006 en 2018 is de populatie meer dan verdubbeld. En in Nepal is de tijgerpopulatie bijna verdubbeld sinds 2009. In het Bardia National Park in Nepal is er zelfs een ruime verviervoudiging gerealiseerd tot meer dan tachtig exemplaren in 2018. In de meeste noordelijke regio’s in hun leefgebied, in China en Oost-Rusland, neemt het aantal tijgers toe en verspreiden ze zich naar nieuwe gebieden.

Succes

“Na de historisch lage populatie in 2010 maken tijgers eindelijk een opmerkelijke comeback in grote delen van Zuid-Azië, Rusland en China”, zegt Stuart Chapman, hoofd van het Tijgerinitiatief bij het Wereld Natuur Fonds. “Dat is ook goed nieuws voor de andere bedreigde diersoorten waar de tijgers hun territorium mee delen, en ook voor de miljoenen mensen die afhankelijk zijn van die ecosystemen.”

Volgens Chapman kunnen andere landen leren uit het succes dat de vijf hebben geboekt. “Deze landen tonen hoe de tijger zich kan herstellen”, zegt hij. “De resultaten spreken voor zich. Deze vooruitgang aanhouden er verder op bouwen is cruciaal om de toekomst van tijgers in een door mensen gedomineerd landschap veilig te stellen.”

Uitdagingen 

Ondanks de vooruitgang blijven de populaties bedreigd door illegale wildhandel en vernieling en fragmentatie van de habitat. In Zuidoost-Azië waarschuwt het WWF voor het massale gebruik van stroppen. Het WWF dringt er bij de landen op aan om meer middelen vrij te maken voor de bewaking van de gebieden, en strengere wetten op te leggen in de strijd tegen stroperij en wildhandel. Er blijft voortdurend werk aan de winkel.

Neushoorns

Dankzij corona konden stropers minder goed in de natuurgebieden komen waar de neushoorns leven. Dit vanwege de strenge maatregelen tegen het coronavirus. Voor het eerst in tien jaar zijn er geen neushoorns gedood in het Krugerpark in Zuid-Afrika in de maand april. In de eerste zes maanden van 2020 zijn er in Zuid-Afrika de helft minder neushoorns gedood door stropers. Het zijn er nog steeds te veel natuurlijk, maar minder is beter.

Foto: Unsplash

Bron: persbureau IPS

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Natuur

To Top